Oprescu, la inaugurarea ansamblului monumental Caragialiana - Căruţa cu Paiaţe: Maestre, nici nu ştii cât de mult ne lipseşti!
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
caruta cu paiate
caruta cu paiate

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a inaugurat în faţa Teatrului Naţional Bucureşti ansamblul monumental „Caragialiana - Căruţa cu Paiaţe”, prilej cu care edilul şef a apreciat că este actual diagnosticul corect pus societăţii româneşti de marele dramaturg Ion Luca Caragiale.

„Maestrul Ion Luca Caragiale, în genialitatea lui, ne-a făcut o analiză fină şi ne-a pus un diagnostic corect. Ne-a arătat exact cum suntem, cu bune şi cu rele. Maestre, nici nu ştii cât de mult ne lipseşti! Este de o evidenţă, poate dureroasă, cât de adevăraţi şi de actuali sunt Caragiale şi personajele sale”, a afirmat Oprescu, la dezvelirea monumentului.

Ansamblul monumental din faţa Teatrului Naţional îl întruchipează pe Caragiale aşezat în faţa unei căruţe cu paiaţe, personajele sale cele mai cunoscute. Bucureştenii îi pot recunoaşte astfel, printre alţii, pe marii actori Radu Beligan - în chip de Rică Venturiano (O noapte furtunoasă), Ion Chelaru - interpretându-l pe Pristanda (O scrisoare pierdută) sau pe Alexandru Giugaru, în rolul lui Trahanache. În căruţa cu paiaţe, turnată în bronz, are locul lui de cinste şi Brânzovenescu, din aceeaşi Scrisoare pierdută, personaj întruchipat memorabil, în 1982, de maestrul Mircea Diaconu, intrat el însuşi în politică, între timp.

La dezvelirea ansamblului realizat de sculptorul Ioan Bolborea au mai participat primarul Ankarei, Melih Gokcek, aflat într-o vizită la Bucureşti, fostul director al Teatrului Naţional, Dinu Săraru, epigramistul Ştefan Cazimir, precum şi academicianul Răzvan Theodorescu, cel care a dat numele de Caragialiana monumentului.

Municipalitatea a cheltuit 4 milioane de lei pentru turnarea în bronz a ansamblului monumental.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel