Data actualizării:
Data publicării:

Opoziția din Taiwan, proiect controversat pro-China: Proteste masive și bătaie cu saci de gunoi între parlamentari

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Parlamentul taiwanez, controlat de opoziție, a adoptat un proiect controversat de reformă după zile de dezbateri ostile, bătăi între parlamentari și proteste în masă ale cetățenilor.

Alegeri prezidentiale 2024

Parlamentul taiwanez a adoptat un proiect controversat după zile întregi de dificultăți și presiuni.

Proiectele de lege au trecut cu 58 de voturi pentru și 45 împotrivă, potrivit Bloomberg, după o a treia lectură, marți seara, la Taipei, în timpul căreia au avut loc noi încăierări și membri ai partidului de guvernământ au aruncat cu avioane de hârtie și saci de gunoi în opoziție.

Proiectele de lege au fost promovate de cele două partide majore de opoziție, partidul naționalist Kuomintang (KMT) și partidul populist Taiwan People's Party (TPP), care dețin împreună majoritatea în parlament după ce au câștigat teren în fața Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la putere, în alegerile din ianuarie. DPP a câștigat președinția, iar Lai Ching-te a fost învestit oficial lunea trecută.

Proiectele de lege urmăreau să extindă puterea legislativului de a solicita și interoga oficiali, personalități militare și cetățeni, precum și de a cere documente. DPP a acuzat opoziția că dorește să folosească reformele pentru a submina președinția lui Lai.

După ce a fost adoptată, legislatorii triumfători ai KMT și TPP au fluturat mici baloane în formă de soare. Rămășițele a mai mult de o săptămână de ostilități și deliberări nocturne, inclusiv pancarte, flori și mormane de mobilă, i-au înconjurat pe parlamentari, în timp ce zeci de mii de protestatari s-au adunat afară.

Lecturile proiectului de lege s-au întins în mod repetat până la miezul nopții

Lecturile proiectului de lege s-au întins în mod repetat până la miezul nopții, pe fondul întârzierilor și ostilităților, DPP și susținătorii săi acuzând opoziția că subminează procesele democratice din Taiwan pentru a impune adoptarea proiectului de lege. Săptămâna trecută, confruntările dintre legislatorii au devenit violente, cel puțin doi parlamentari fiind internați pentru scurt timp în spital.

Susținătorii spun că reforma legislativă este necesară în Taiwan pentru o mai mare responsabilitate și susțin că aceste proiecte de lege nu sunt diferite de unele pe care DPP, aflat la putere, a încercat să le introducă atunci când avea majoritatea legislativă.

Cu toate acestea, criticii au spus că proiectele de lege merg mai departe decât încercările DPP și sunt, de asemenea, prost definite, mulți dintre ei citând o infracțiune nou introdusă de "sfidare a Congresului". Aceștia au spus că legea propusă poate fi ușor abuzată pentru a ataca adversarii politici și a perturba funcționarea administrației lui Lai.

Traducerile amendamentelor, furnizate la începutul săptămânii, au inclus prevederi conform cărora oficialii interogați pot fi amendați pentru declarații false sau "interogare inversă", un termen despre care criticii au spus că este nedefinit și că, cel mai probabil, contravine libertății de exprimare.

Proteste între 50.000 și 100.000 de persoane, comparate cu Mișcarea Floarea Soarelui din 2014

Asociația Baroului din Taiwan a acuzat anterior partidele din opoziție că "nu au reușit să discute sau să revizuiască în mod substanțial" proiectele de lege înainte de a le promova.

În afara clădirii, zeci de mii de persoane s-au adunat pentru a treia oară într-o săptămână pentru a protesta împotriva proiectelor de lege. Ziua de vineri a atras cea mai mare mulțime, cu estimări între 50.000 și 100.000 de persoane. Protestele au devenit mai organizate cu fiecare apariție, cu măsuri de control al mulțimii, asistență medicală, hrană și apă și colectare a gunoiului. Mitingul începuse marți dimineața, cu o zi întreagă de speakeri și numere muzicale. Mulțimile s-au aglomerat după ce munca și școala s-au terminat cam în același timp cu adoptarea proiectului de lege.

Protestele sunt cele mai mari pe care Taiwanul le-a văzut de la Mișcarea Floarea Soarelui din 2014 - o perioadă la care mulți protestatari din această săptămână au făcut referire și din care s-au inspirat. Mulți au declarat pentru The Guardian că sunt pregătiți să continue să protesteze împotriva a ceea ce ei consideră a fi un comportament nedemocratic al opoziției.

Lai se va confrunta probabil cu un prim mandat dificil, cu un parlament ostil, gestionând în același timp amenințările Chinei de a anexa Taiwanul, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel