Opoziţia din Primărie critică preţul de 15.000 de euro pe parcometru; Compania Parking: Este o sumă maximală
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Reprezentanţii PNL şi USR Bucureşti au criticat preţul de 15.000 de euro pentru un parcometru, prevăzut în investiţiile asumate de către Compania Municipală Parking Bucureşti, însă reprezentanţii societăţii au precizat că este vorba despre o sumă maximală şi estimativă.

"Primăria Capitalei vrea să cumpere 300 de parcometre. Până aici, nimic greşit. Este o măsură ce trebuia oricum luată încă de acum mulţi ani. Însă, problema este legată de preţul la care Primăria estimează că va achiziţiona parcometrele. În documentaţie a fost avansată o sumă de 15.000 de euro pentru fiecare, preţ în care ar urma să intre şi montarea şi mentenanţa pe cinci ani. Însă alte oraşe din România au achiziţionat parcometre cu specificaţii similare la preţuri mult mai mici. De exemplu, la Bistriţa, costul a fost la mai puţin de jumătate faţă de cât a estimat Primăria Capitalei, iar la Cluj-Napoca, a fost puţin peste 9.000 de euro. Reprezentanţii municipalităţii au spus că preţul de 15.000 de euro este cel de listă şi că valoarea finală ar putea să fie mai mică. Însă, nimeni nu a reuşit să explice de ce diferenţele sunt atât de mari", a arătat USR Bucureşti într-o postare pe Facebook.

La rândul său, consilierul municipal PNL Ciprian Ciucu a atras atenţia asupra preţului de 15.000 de euro estimat pentru un parcometru.

"Mie mi se pare o sumă imensă pentru un aparat micuţ în care ar trebui, totuşi, să bagi nişte bani, iar apoi să îţi de un tichet. (...) Nu ştiu cum la Compania Municipală se fac astfel de estimări, dar aş vrea şi eu să văd de unde s-au inspirat. Chiar dacă să zicem că undeva în lume, la Singapore, la Tokyo sau la Beverly Hills, îşi pot permite să aibă parcatoare cu 15.000 de euro bucata, pentru că sunt foarte bogaţi, pentru Bucureşti nu mi se pare o investiţie bine gândită, ci un fel de tichie de mărgăritar pe capul unui om cu calviţie", a arătat el într-o declaraţie acordată presei.

Pe de altă parte, Compania Municipală Parking Bucureşti, a anunţat miercuri, într-un comunicat de presă, că sistemul de gestionare inteligentă a parcajelor "va fi o premieră" pentru România, iar sumele prezentate pentru achiziţii "sunt maximale şi estimative" şi nu reprezintă costul concret al sistemului de gestionare a parcajelor.

"Subliniem faptul că sumele incluse în anexa proiectului de hotărâre reprezintă prevederi bugetare maximale, estimate în baza unei cercetări primare de piaţa internă şi internaţională, pentru echipamente şi softuri similare! Mai mult decât atât, sumele la care se face referire nu reprezintă doar costurile estimative pentru achiziţia parcometrelor, ci includ avizele, montarea, verificarea, service şi mentenanţă pentru o perioadă de cinci ani iar preţul estimat este unul de listă şi nu înseamnă că va fi plătit în final", a precizat sursa citată.

Directorul general al companiei, Cristian Olaru, a menţionat că este vizată o gestionare, "smart" a locurilor de parcare existente şi achiziţia unor "echipamente de ultimă generaţie, care să fie fiabile, rezistente la intemperii şi variaţii mari de temperatură", uşor de folosit şi prietenoase cu mediul înconjurător.

"Iată doar câteva dintre facilităţile pe care parcometrele avute în vedere le oferă: permit plată prin introducerea numărului de înmatriculare al autovehiculului, acceptă bancnote, monede, card bancar fizic sau virtual, au un ecran digital color, cu pictograme, uşor de utilizat, au sisteme de siguranţă la vandalizare sau furt, sisteme de siguranţă a datelor utilizatorilor, sunt alimentate de panouri solare", a explicat el.

Totodată, a mai menţionat că sistemul informatic integrat de administrarea parcajelor va fi o platformă complexă, concepută special pentru interconectarea, în timp real, a camerelor video de supraveghere, a parcometrelor şi a terminalelor angajaţilor societăţii.

"O caracteristică high-tech, introdusă în premieră în sistemul de management al parcărilor din România, este reprezentată de posibilitatea determinării, în timp real, a gradului de ocupare a parcajelor, cu ajutorul camerelor de monitorizare dotate cu licenţă de tip Video analytics, în loc de utilizarea clasică a senzorilor de parcare, care pot fi deterioraţi de multipli factori externi. Nu în ultimul rând, sistemul informatic de gestiune va cuprinde şi un centru de comandă şi control (videowall, data center, call center)", se arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel