David Popovici va primi invitaţia de a-şi continua studiile la Universitatea de Vest din Timişoara
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Facebook David Popovici
Facebook David Popovici
Înotătorul David Popovici, multiplu medaliat la Campionatele Europene de juniori şi dublu campion mondial la seniori, va primi invitaţia de a-şi continua studiile la Universitatea de Vest din Timişoara după ce va încheia liceul, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

"Vom face acest demers către David Popovici. Noi în fiecare an trimitem 100 de scrisori personalizate către câştigătorii olimpiadelor şcolare, către şefii de promoţie sau cei cu 10 la Bacalaureat, deci tot ce înseamnă performanţă. Le oferim acestora pachete care includ bursă, cazare gratuită, acces gratuit la toate bazele sportive şi instituţiile de cultură din Timişoara şi aşa mai departe. Noi am avut printre absolvenţi mari sportivi care au pus drapelul României pe cel mai înalt catarg. Aşa că ne dorim să îi facem o ofertă şi lui David Popovici. Ce va decide David Popovici rămâne de văzut, dar datoria noastră este să încercăm şi să păstrăm talentele în ţară", a spus Pirtea.

"Menţionez că noi am fost primii care am adus-o pe Simona Halep în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi i-am oferit titlul de Doctor Honoris Causa când ea nu era locul unu mondial la tenis. Noi am adus-o atunci când era în ascensiune pentru că vedeam în ea trăirile tinerilor, speranţele lor şi ale copiilor. Aceşti mari sportivi sunt modele pentru generaţiile următoare, iar rolul nostru este de a îi aduce în faţă pentru a arăta că putem atinge cele mai înalte culmi ale performanţei în sport, educaţie, cultură şi aşa mai departe", a adăugat rectorul.

David Popovici (CS Dinamo), debutant la Mondialele de seniori, a adus primele două titluri mondiale în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. Prin performanţa de la Budapesta, Popovici a devenit al doilea înotător din toate timpurile care reuşeşte să câştige aur în probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale, după rezultatul americanului Jim Montgomery în 1973, la Belgrad.

De asemenea, Popovici a cucerit cinci medalii, patru de aur, la 50 m liber, 100 m liber, 200 m liber, ştafetă 4x100 m liber şi un argint la combinata de 4x100 m liber la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Otopeni.

David Popovici, întrebat ce sacrificii a trebuit să facă pentru a campion: Nu am sacrificat copilăria sau adolescența. Înot de plăcere

Sportivul David Popovici nu consideră că și-a sacrificat copilăria pentru performanțele în carieră.

Întrebat ce sacrificii a trebuit să facă pentru a deveni numărul unu, David Popovici a oferit următorul răspuns: „Nu am considerat și nu consider că fac sacrificii. Este o alegere personală. Nu am sacrificat copilăria sau adolescența, pentru că am făcut ceea ce îmi place și acum să fac: înot de plăcere, am prietenii și familia alături. Am mers la școală, am fost în tabere, la mare de 1 mai, la concerte atunci când am dorit, deci nu am sacrificat nimic din ceea ce se presupune. Am avut o copilărie normală: m-am jucat, m-am distrat, am avut prieteni și asta fac în continuare.”

„Am o echipă perfectă pentru mine, lângă mine: antrenor, preparator fizic, kinetoterapeut, nutriționist și analist video. Ei sunt cei pe mâna cărora mă las, iar sfaturile lor sunt cele mai importante. Am încredere, îmi dau încredere”, a spus, pentru Antena 3, David Popovici.

La vârsta de 17 ani, David Popovici a vorbit cu multă maturitate despre efectele pe care rezultatele sale le pot avea asupra copiilor din România, asupra dezvoltării sportului. „Înotul este un sport foarte sănătos. Susțin absolut orice sport, orice copil sau părinte, care vrea să se apuce de un sport, sau părinte care vrea să îl trimită să facă un sport. Sportul este cel mai bun ambasador și o populație, o societate educată din punctul ăsta de vedere este una sănătoasă și gata să înfrunte și alte probleme din alte domenii”, a mai spus David Popovici la televiziunea publică.

Întrebat cum s-ar descrie, David Popovici a răspuns astfel: „Un puști care înoată repede, un tip banal care e capabil să facă lucruri extraordinare și să inspire oameni, alături de oameni extraordinari în spatele lui.”

Simona Halep a avut numai cuvinte de laudă pentru noua stea a nataţiei, David Popovici.

„M-am uitat la rezultatele lui, îl felicit din tot sufletul. Este minunat ceea ce face. Îi doresc să fie foarte concentrat pe ce are de făcut de aici înainte, că mai are de făcut. Să primească toată dragostea oamenilor, dar să stea cu picioarele pe pământ. Pentru că poate face minuni. Îi doresc mult succes.

E un băiat deosebit, l-am văzut și în interviuri, și în tot ceea ce face, în tot ce zice, bravo lui.

El este deja un fenomen social, nu trebuie să mai vorbim despre asta la viitor. Este un campion și o minune a înotului la noi. Și cred că o să fie mare de tot. Este deja mare, dar o să fie și mai mare”, a declarat Simona Halep.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel