Data publicării:

Opinca românească în Piața Palatului Regal - Românii din întreaga Bucovină, la ”Festivalul Bucovinei 2019”

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp

Românii din întreaga Bucovină se adună la București la cea mai frumoasă sărbătoare a sufletului: Festivalul Bucovinei 2019, care a ajuns la a treia ediție.

Ajuns la cea de-a treia ediție, Festivalul Bucovinei reunește la București peste 300 de artiști din nordul și sudul Bucovinei, colective folclorice, ansambluri populare, profesori de română, primari și lideri de asociații ale românilor din Cernăuți, elevi și studenți, jurnaliști și meșteri populari.

Dan Filimon, reprezentantul Centrului Cultural Eudoxiu Hurmuzachi, de la Cernăuți, unul dintre principalii orgnizatori ai evenimentului, a declarat pentru DC News: ”Avem peste 300 de participanți, care vin din ordul Bucovinei, adică Ucraina, dar și din sudul Bucovinei, Suceava. Sunt primari din Ucraina, reprezentanți ai presei române de acolo, sunt reprezentanți ai asociațiilor românești din nordul Bucovinei, avem meșteșugari, atât din Ucraina, cât și din România care își vor prezenta produsele. Vor putea fi văzute la târg obiecte artizanale vechi, tradiționale. Avem și o expoziție de obiecte casnice din Bucovina. Unele produse vor putea fi achiziționate de doritori, cum ar fi straie naționale, baltage, piele etc. Așadar, în acest week-end, Festivalul Bucovinei este un eveniment care, practic, aduce opinca românească în Piața Palatului Regal”.

Festivalul Bucovinei se desfășoară în perioada 29-30 noiembrie 2019 în Piața George Enescu, în fața Ateneului Român, din capitala României.

Pe cine putem vedea la Festivalul Bucovinei

Anul acesta, la Festivalul Bucovinei 2019, vom avea ocazia să vedem reprezentanții din partea Orchestrei de instrumente populare ”Plaiul Herței”, conducător artistic Ilie Crâșmaru, lucrător emerit al culturii din Ucraina, Ansamblul de dansuri ”Alunelul” din localitatea Horbova, conducător artistic Iuliana Ciobanu, Ansamblul etno-folcloric ”Opincuța”, conducător artistic Maria Buzduga, lucrător emerit al culturii din Ucraina, Ansamblul de dansuri ”Mugurel” din satul Pătrăuți, raionul Storojineț, conducător artistic Natalia Balan, ansamblul etno-folcloric ”Izvoraș” din satul Ropcea, condus de inegalabila interpretă de pe Valea Siretului Victora Costinean, colectivul etno-folcloric din satul Mahala, raionul Noua Suliță, condus de Ilie Caulea, după cum ne-a informat Dan Filimon.

Potrivit organizatorilor, participanții se vor putea delecta cu o paradă a portului popular românesc, cu spectacole de muzică și dansuri tradiționale, Balul Bucovinei, manifestații legate de situația învățământului românesc din Ucraina, cu o prezentare de produse tradiționale și bucate alese, dar și cu multe alte surprize.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel