Operații pro bono la Sanador. Cel mai des întâlnite malformații la copii. Prof. dr. Costache: Riscurile sunt mari. Din fericire, rezultatele sunt perfecte
Prof. dr. Victor Costache, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară Sanador, a vorbit in cadrul unui eveniment SANADOR despre acțiunile lor și despre șansa la sănătate și la o viață normală pe care le-o oferă copiilor.
Nouă copii cu malformații ale inimii au fost operați la Spitalul Clinic Sanador din București de echipa de chirurgie cardiovasculară condusă de Prof. Dr. Victor Costache. Intervențiile chirurgicale au avut loc în perioada 8–12 mai, în cadrul unei misiuni umanitare realizate cu sprijinul unei echipe medicale din Germania.
Este a treia misiune umanitară de chirurgie cardiovasculară pediatrică organizată la unitatea medicală privată din București.
„În momentul de față avem 25 de intervenții realizate deja. Am demarat acest program în Spitalul Clinic Sanador în luna decembrie. Chirurgia cardiovasculară congenitală este cea mai complexă specialitate chirurgicală din punct de vedere al tehnicității, al logisticii și al organizării. Este foarte important că am reușit să coagulăm în scurt timp o echipă multidisciplinară care poate lucra în paralel cu echipele din străinătate.
Putem asigura zilnic soliditatea programului din Sanador, un program de chirurgie cardiovasculară care funcționează de 10 ani, un program care are o dotare de excepție. Avem un etaj nou care a fost construit în întregime anul trecut și putem asigura siguranță și expertiză, atât adulților cât și copiilor, și de asemenea, reușim să realizăm operațiile standard ale copiilor în fiecare zi, deci avem un program solid.
Atunci când colegii noștri vin să ne ajute, realizăm cazuri foarte complexe, operații la copii foarte mici care de multe ori nu se realizează în România. În momentul de față avem aproape lunar sprijinul colegilor noștri din străinătate, luna viitoare ii așteptăm pe cei din Marea Britanie.”, a spus dr. Victor Costache.
Medicul a vorbit despre nevoia de colaborare cu specialiștii din străinătate.
„Atât colegii din Germania, cât și colegii din Marea Britanie, susțineau astfel de programe în Africa. Atunci când au aflat ceea ce se întâmplă din România, au prioritizat programele fundațiilor deoarece nu concep ca acest fenomen să existe în mijlocul Europei, în Uniunea Europeană.”, a spus dr. Victor Costache.
Medicul a vorbit și despre cel mai des întâlnite malformații la copii.
„În România, copiii sunt diagnosticați cu toată gama de malformații congenitale. Săptămâna asta am tratat în special Tetralogie Fallot, defecte septale ventriculare, interatriale, iar dificultatea acestor misiuni din această săptămână a fost managementul copilașilor foarte mici. Atunci când cobori la greutăți de 4 kg și jumătate, marja de eroare este inexistentă, echipa trebuie să fie extraordinar de profesionistă și experimentată deoarece orice derapaj se plătește scump. Riscurile sunt mari. Din fericire datorită expertizei deosebite a colegilor noștri, rezultatele sunt perfecte.
Această interacțiune multidisciplinară internațională cu echipele locale este foarte importantă. Chirurgia cardiovasculară pediatrică are un efect benefic de difuzie transversală a acestor bune practici a acestei rigurozități în toate specialitățile medicale dintr-un spital.”, a spus dr. Victor Costache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News