Data publicării:
Operații cu robotul, beneficii. Teodor Buliga, SANADOR: Aici a fost trecerea de la chirurgia clasică la cea minim invazivă
Medicul Teodor Buliga, de la Spitalul Clinic SANADOR, a a vorbit despre avantajele chirurgiei robotice.
Medicul Teodor Buliga, de la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitatul zilei la Interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre avantajele chirurgiei robotice, menționând și momentul în care s-a efectuat practic trecerea de la chirurgia clasică la cea minim invazivă.
"De e fact, aici a fost trecerea de la chirurgia clasică la cea minim invazivă, în momentul în care oamenii au reușit să privească în burtă pentru că inițial priveau prin tuburi rigide. Sigur, la un moment dat le-au dotat cu niște lentile și era ceva mai facilă treaba, dar robotul s-a dezvoltat oarecum secundar noilor tehnologii optice pentru că îți aduce în plus o vizualizare practic inoculară, este o imagine 3D, obținută prin combinarea imaginilor din două camere diferite.
Este ca și cum tu ai plonja în interiorul pacientului, ai o vizualizare extraordinară pe care nu o atinge nici măcar chirurgia laparoscopică tradițională, să spunem. Apoi, poți să îți manipulezi tu camera, deci nu ești dependent de colegul sau colegii care te ajută și cărora trebuie să le spui că vrei să vezi mai la stânga, mai la dreapta, mărit, micșorat etc.
Dr. Teodor Buliga: Practic ai bătut limitele ochiului omenesc
Ești în permanență în control și poți tu să te duci acolo unde vrei, ori, la asta dacă adăugăm și magnificarea de zece ori, deja practic ai bătut limitele ochiului omenesc pentru că ve zi structuri pe care altminteri nu le-ai fi văzut, vezi nervișori, vezi vase de sânge, vezi care este limita unei tumori, mult mai bine decât dacă ai vedea-o cu propria ta privire.
Există și artificii, de exemplu poți să injectezi anumite substanțe care îți colorează fie ganglionii, fie vasele de sânge și automat știi până unde tai pentru că ideal în medicină, în special chirurgia oncologică, este să tai exact atât cât trebuie, dar fără să lași nimic rău pe loc, să conservi cât mai mult din țesuturile pacientului. De regulă în intervențiile de chirurgie oncologică diagnosticul este preexistent, el se cunoaște și atunci este o tehnologie care ajută în a îmbunătăți prognosticul pacientului, și nu atât pentru a-l diagnostica", a explicat Teodor Buliga.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News