ONU suspendă Libia din Consiliul pentru Drepturile Omului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ONU
ONU

Adunarea Generală a ONU a suspendat marţi Libia din Consiliul pentru Drepturile Omului, ca urmare a represiunii violente declanşate de regimul condus de colonelul Muammar Kadhafi.

Adunarea Generală a decis suspendarea Libiei fără vot, după ce secretarul general al ONU, Ban Ki-mooon, a cerut "o măsură decisivă" împotriva liderului libian, informează Mediafax.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, reunit la Geneva într-o sesiune extraordinară, ceruse vineri suspendarea Libiei, o măsură fără precedent pentru Consiliu. Pentru a fi adoptată, recomandarea avea nevoie de o decizie a Adunării Generale, din care fac parte 192 de state.

În cursul dezbaterilor, Libia nu a fost reprezentată, însă Venezuela a acuzat Statele Unite că pregătesc o invazie în Libia.

"Această decizie fără precedent le trimite un nou mesaj foarte clar lui Kadhafi şi celor care încă îl mai susţin: trebuie să înceteze să mai ucidă", a declarat ambasadorul american la ONU, Susan Rice, care i-a cerut liderului libian să renunţe la putere.

Sesiunea Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva a fost precedată, la sfârşitul săptămânii trecute, de o intensă activitate diplomatică internaţională.

La New York, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă o rezoluţie prin care impune sancţiuni dure la adresa lui Kadhafi, a membrilor familiei sale şi a mai multor persoane apropiate de regimul acestuia, precum şi îngheţarea averilor acestora. Consiliul de Securitate a sesizat sâmbătă şi Curtea Penală Internaţională, în legătură cu "situaţia din Libia după 15 februarie".

Regimul libian a declanşat o represiune violentă împotriva manifestanţilor care cer, de la jumătatea lunii februarie, înlăturarea regimului de la Tripoli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel