ONU: O persoană moare de foame la fiecare 4 secunde
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Criza mondială a foametei s-a accentuat în ultimii ani de zile, iar ONU cere măsuri decisive în acest sens.

Criza foametei face ravagii la nivel mondial. În acest sens, se cer măsuri decisive astfel încât această criză mondială să poată să ia sfârșit. 238 de organizații neguvernamentale cer liderilor care se reunesc la cea de-a 77-a Adunare Generală a ONU aceste lucruri prin intermediul unui scrisori deschise. Documentul arată că organizațiile neguvernamentale sunt indignate de nivelul galopant al crizei alimentare. Acesta a fost făcut public de ReliefWeb, un serviciu de informații umanitare furnizat de Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

O persoană moare de foame la fiecare patru secunde

În scrisoare se menționează că la nivel mondial, numărul persoanelor care se confruntă cu foamete acută este de 345 de milioane, un număr dublu față de cel din 2019, aşa cum se confirmă şi pe Relief Web, un site de profil. Unul dintre semnatarii scrisorii, Mohanna Ahmed Ali Eljabaly de la Asociația Yemen Family Care, susține că în ciuda tehnologiei din agricultură și a tehnicilor de recoltare, sunt persoane care încă ajung să moară de foame. El cataloghează această situație ca fiind o ”nedreptate a întregii umanități”, și adaugă de asemenea că este foarte dificil să vezi milioane de oameni suferind, în timp ce alții împart hrană din belșug. În același timp, avertiză că la fiecare patru secunde, o persoană ajunge să moară din cauza foametei, lucru complet inacceptabil și care cere măsuri urgente.

De unde vine criza foametei mondiale?

„Este îngrozitor faptul că, cu toată tehnologia din agricultură și tehnicile de recoltare din ziua de azi, încă mai vorbim de foamete în secolul XXI. Nu este vorba despre o țară sau un continent, iar foametea nu are niciodată o singură cauză. Este vorba despre nedreptatea întregii umanități. Este extrem de dificil să vezi oameni suferind în timp ce alții care împart aceeași planetă au hrană din belșug. Nu trebuie să mai așteptăm nicio clipă pentru a ne concentra atât pe furnizarea imediată de alimente care să salveze vieți, cât și pe sprijinul pe termen mai lung, astfel încât oamenii să își poată lua în primire viitorul și să se poată întreține pe ei înșiși și familiile lor”, a punctat acesta.

În ceea ce privește cauzele care au dus la actuala criză mondială a foametei, semnatarii susțin că de vină ar fi sărăcia, nedreptatea socială, schimbările climatice, șocurile economice, dar și inegalitatea de gen. Totodată, efectele pandemiei de coronavirus, dar și efectele războiului din Ucraina și-au lăsat și ele amprenta asupra prețurilor la alimentele, dar și asupra costului vieții.

Grânele ar putea putrezi

Din cauza războiului, multe dintre silozurile ucrainene neafectate de bombardamentele rusești sunt încă pline. Fermierii nu au reușit să trimită la export întreaga producție de anul trecut, notează Radio Europa Liberă Moldova. Situația a fost înrăutățită şi de jafurile armatei ruse din ultimele luni, care în multe zone ale Ucrainei a confiscat utilaje agricole ucrainene și chiar cereale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel