Data publicării:
ONU, îngrijorată de ”agravarea rapidă” a epidemie de holeră din Yemen. Peste 40.000 de cazuri suspecte, majoritatea în zone controlate de rebelii Houthi
Epidemia de holeră din Yemen stârnește îngrijorări în rândul Organizației Naţiunilor Unite.
Organizaţia Națiunilor Unite (ONU) este îngrijorată de ”agravarea rapidă” a epidemiei de holeră din Yemen. Sunt peste 40.000 de cazuri suspecte începând din octombrie, în principal în zonele controlate de rebelii Houthi.
”Suntem foarte îngrijoraţi de agravarea rapidă a epidemiei de holeră. Au fost raportate 40.000 de cazuri suspecte şi peste 160 de decese, o creştere bruscă comparativ cu luna trecută”, a declarat şeful Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Martin Griffiths în faţa Consiliului de Securitate.
”Majoritatea se află în zone controlate de Houthi, unde sunt raportate sute de cazuri noi în fiecare zi”, a subliniat el, conform agenției AFP, citată de Agerpres.
În zonele controlate de rebelii Houthi au fost raportate din octombrie 34.000 de cazuri suspecte, de peste trei ori mai multe decât în urmă cu o lună (11.000 de cazuri, 75 de decese), iar în zonele controlate de guvern au fost raportate 6.000 de cazuri suspecte, față de 3.200, în urmă cu o lună, conform OCHA.
Ploile vor agrava situația
„Ploile abundente şi inundaţiile vor agrava şi mai mult situaţia”, a avertizat Martin Griffiths, asigurând că ONU şi partenerii săi iau ”măsuri urgente pentru a controla situaţia”.
Însă, acest plan ”va necesita finanţare urgentă dacă vrem să prevenim ca situaţia să devină incontrolabilă”.
„Consecinţele inacţiunii sunt familiare. Să nu uităm că între 2016 şi 2021, aproximativ 4.000 de persoane din Yemen, în principal copii, au murit de holeră”, a adăugat el.
Estimat la 2,7 miliarde de dolari, planul de răspuns umanitar al ONU pentru Yemen pentru anul 2024 este finanțat în prezent în proporție de doar 16%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News