ONU avertizează împotriva utilizării globale „vampirice” a apei: „Risc iminent” de penurie din cauza consumului excesiv
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Organizația Națiunilor Unite avertizează asupra unei crize globale a apei și asupra unui „risc iminent” de penurie din cauza consumului excesiv și a schimbărilor climatice.  

Lumea „merge orbește pe o cale periculoasă” de „supraconsum și supradezvoltare vampirică”, se arată în raport.

Publicarea vine înaintea primului summit important al ONU asupra apei din 1977.

Mii de delegați vor participa la reuniunea de trei zile de la New York, care începe miercuri.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că apa, „sângele vieții omenirii”, este drenată de „utilizarea nesustenabilă, poluare și încălzirea globală necontrolată”, scrie BBC.

Raportul, publicat de ONU Water și Unesco, avertizează că poluarea și consumul excesiv sunt cauzele principale, în timp ce încălzirea globală va crește deficitul sezonier de apă atât în zonele cu apă abundentă, cât și în cele deja cu probleme.

Richard Connor, autorul principal al raportului, a spus că aproximativ 10% din populația globală „trăiește în prezent în zone care prezintă stres hidric ridicat sau critic”.

„În raportul nostru, spunem că până la 3,5 miliarde de oameni trăiesc în condiții de stres hidric cel puțin o lună pe an”, a declarat el pentru BBC.

Potrivit celui mai recent raport al ONU privind clima, publicat luni de grupul de experți IPCC, „aproximativ jumătate din populația lumii se confruntă în prezent cu deficit sever de apă pentru cel puțin o parte a anului”.

Connor le-a spus reporterilor că „incertitudinile sunt în creștere” când vine vorba de aprovizionarea globală cu apă.

„Dacă nu o abordăm, cu siguranță va fi o criză globală”, a spus el.

Subsecretarul general al ONU, Usha Rao Monari, care este gazda oficială a Conferinței ONU privind apa, a declarat pentru BBC că resursele ar trebui gestionate cu mai multă atenție în viitor.

„Există suficientă apă pe planetă dacă o gestionăm mai eficient decât am gestionat-o în ultimele decenii”, a spus ea.

„Cred că va trebui să găsim noi modele de guvernanță, noi modele de finanțare, noi modele de utilizare și reutilizare a apei decât oricând înainte. Cred că tehnologia și inovația vor juca un rol foarte important în analizarea modului de gestionare a sectorului apei și utilizarea apei”.

Summitul, co-găzduit de guvernele din Tadjikistan și Țările de Jos, va reuni aproximativ 6.500 de participanți, inclusiv 100 de miniștri și o duzină de șefi de stat și de guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel