ONU acuză unele ţări că nu oferă informaţii despre moartea misterioasă a unui fost secretar general
Un jurist tanzanian însărcinat de ONU să ancheteze moartea misterioasă din 1961 în Africa a suedezului Dag Hammarskjöld, pe atunci secretarul general al Naţiunilor Unite, cere într-un raport publicat luni o prelungire a investigaţiilor, acuzând tăcerea SUA, Africii de Sud şi Marii Britanii, informează AFP.
Dag Hammarskjöld, al doilea secretar general din istoria ONU, a murit alături de 15 persoane la 18 septembrie 1961 când avionul lor DC-6 s-a prăbuşit în apropiere de Ndola, în Rhodesia de Nord, actuala Zambia. Hammarskjöld încerca atunci să evite secesiunea provinciei Katanga de Congo, bogată în minereuri, şi să ajute Căştile Albastre, aflate în mare dificultate.
Conform concluziilor unor anchete, accidentul a fost cauzat de o eroare de pilotaj, însă, după 2014, noi investigaţii au reorientat căutările spre posibilitatea unui atac comis de un alt avion. De la începutul lui 2018, juristul tanzanian Mohamed Chande Othman lucrează la acest dosar în virtutea unui mandat al Adunării Generale a ONU care expiră în această toamnă. În raportul său, el vorbeşte de progrese, dar atrage atenţia că 'nu este în măsură să ajungă la vreo concluzie privind cauza accidentului'.
În documentul său, el salută faptul că mai multe ţări (Franţa, Belgia, Suedia şi Zimbabwe), prin numirea - aşa cum a cerut - a câte unui 'responsabil independent' naţional, i-au oferit răspunsuri. Mohamed Chande Othman deplânge în schimb faptul că nu a obţinut niciun răspuns la întrebările sale din partea SUA, Africii de Sud şi Marii Britanii, chiar dacă şi ele au desemnat un 'responsabil independent' pentru a studia arhivele naţionale legate de acest dosar.
'Africa de Sud, Regatul Unit şi SUA trebuie să deţină cu siguranţă importante informaţii nedivulgate', a spus el, reproşând de asemenea Rusiei că nu a numit un 'responsabil independent' naţional. În sprijinul cererii sale ca ancheta internaţională să fie prelungită, juristul tanzanian evocă existenţa probabilă a unor interceptări a comunicaţiilor de către state membre ale ONU şi existenţa unor mijloace aeriene din Katanga ce ar fi putut permite un atac asupra avionului în care se afla Hammarskjöld.
El citează de asemenea prezenţa pe teren a unor paramilitari străini (piloţi, agenţi de informaţii) la momentul prăbuşirii aeronavei. Recomandările sale, care includ constituirea unei baze de date cu toate documentele legate de acest dosar, sunt susţinute de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Într-o scrisoare publicată luni, acesta din urmă afirmă că, la ONU, secretul a fost ridicat în privinţa a mii de noi dosare legate de Congo. Adunarea Generală a ONU este cea care trebuie să decidă acum dacă prelungeşte sau nu ancheta, cu mijloacele financiare corespunzătoare, şi dacă îl însărcinează cu ea tot pe Mohamed Chande Othman sau o altă personalitate independentă, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News