Data actualizării:
Data publicării:

ONG-urile, scrisoare pentru Viorica Dăncilă

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, formată din 25 de organizaţii neguvernamentale, îi solicită premierului Viorica Dăncilă adoptarea unor măsuri eficiente de monitorizare a respectării ordinelor de protecţie şi deblocarea proiectului Guvernului pentru armonizarea legislaţiei cu prevederile Convenţiei de la Istanbul.

'Vă solicităm prin această scrisoare deschisă să cereţi publicarea unui raport de către Poliţia Română cu privire la numărul de ordine de protecţie încălcate în anul 2017 şi la modul în care a fost îndeplinită, în aceste cazuri, obligaţia poliţiei de supraveghere a respectării ordinelor de protecţie. Câţi dintre agresorii care au încălcat ordinele de protecţie sunt cercetaţi pentru încălcarea hotărârii judecătoreşti şi câţi dintre inculpaţii în dosare cu aceeaşi acuzaţie au primit pedeapsa cu închisoarea?', se arată într-un comunicat al Centrului Filia.

Femeile sunt în continuare bătute şi, în cele din urmă, ucise

Potrivit sursei citate, deşi există ordine de protecţie emise sau plângeri înregistrate la poliţie împotriva agresorilor, femeile sunt în continuare bătute şi, în cele din urmă, ucise.

'Ordinul de protecţie a fost introdus în legislaţie în 2012, însă Poliţia Română ne-a transmis în august 2017: 'la nivelul IGPR nu a fost elaborată o procedură de lucru cu privire la normele de implementare şi supraveghere a ordinului de protecţie în cazurile de violenţă în familie, conform Legii nr. 217/2003, republicată. Cu toate acestea, de la nivel central, au fost transmise structurilor teritoriale circulare privind modul unitar de acţiune, se menţionează în comunicat.

ONG-urile vor reglementarea unui sistem

ONG-urile solicită reglementarea unui sistem de monitorizare a respectării ordinelor de protecţie prin asigurarea monitorizării agresorilor prin brăţări electronice, măsură propusă în guvernele anterioare, însă care nu s-a concretizat până în prezent şi consideră necesară adoptarea de urgenţă a unor proceduri de lucru cu privire la normele de implementare şi supraveghere a ordinelor de protecţie, în consultare cu societatea civilă.

[citeste si]

'Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare a fost supus dezbaterii publice în iulie 2017. Proiectul de lege vizează introducerea ordinului de protecţie provizoriu (art. 52, Convenţia de la Istanbul), emis de poliţist, în baza unui instrument eficient de evaluare, la constatarea faptei de violenţă, care să asigure o protecţie reală şi rapidă, asigurarea accesului victimelor violenţei la justiţie, precum şi bugetarea adecvată a adăposturilor şi serviciilor de consiliere şi suport. Acest proiect de lege a fost semnat de membrii Cabinetului anterior şi urmează să fie semnat din nou de către membrii noului Cabinet pentru a fi apoi transmis către Parlament', se precizează în comunicat.

39 de femei vor înainta, în fiecare zi, plângeri la secţiile de poliţie pentru loviri sau alte violenţe din partea unui membru de familie

Conform sursei citate, în tot acest timp, în medie 39 de femei vor înainta, în fiecare zi, plângeri la secţiile de poliţie pentru loviri sau alte violenţe din partea unui membru de familie, iar la fiecare patru zile va fi înregistrat la poliţie un caz în care o minoră a fost violată de un membru de familie. Semnatare ale solicitării sunt organizaţiile neguvernamentale membre în Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor (Reţeaua VIF), iar scrisoarea deschisă este sprijinită de 63 de asociaţii şi ONG-uri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel