Data publicării:

ONG-urile de mediu vor ca UE să reducă stimulentele pentru proiectele de hidrocentrale din Balcani

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Activiştii pentru protejarea mediului au cerut Uniunii Europene să reducă numărul de proiecte de hidrocentrale din Balcanii de Vest, prin introducerea, în cel mai scurt timp posibil, a unor norme de mediu mai stricte şi a unui sistem de subvenţionare mai eficient, transmite Reuters.

Alegeri prezidentiale 2024

În ultimii ani, au avut loc mai multe proteste faţă de creşterea construcţiei de baraje hidrotehnice în Balcanii de Vest, o regiune care include ţări care speră să devină state membre UE.

Într-un raport elaborat de mai multe ONG-uri de mediu, în frunte cu Bankwatch, activiştii pentru protejarea mediului susţin că Serbia, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo trebuie să îşi modifice cât mai curând posibil schemele de stimulare a energiilor regenerabile. Potrivit ecologiştilor, în anul 2018 aproximativ 70% din stimulentele pentru energiile regenerabile acordate în regiune au fost în favoarea micilor proiecte de hidrocentrale, în pofida pagubelor provocate mediului şi a contribuţiei limitate la oferta de energie.

Raportul susţine că cel puţin 380 de microhidrocentrale, cu o capacitate mai mică de 10 megawaţi, au fost construite începând din 2009, graţie stimulentelor oferite de autorităţile publice, însă contribuţia acestor microhidrocentrale la producţia de energie electrică este de doar 3,6%. Autorităţile şi investitorii susţin că energia hidroelectrică est o alternativă ecologică la alte surse de energie şi ar putea ajuta statele să îşi atingă ţintele în domeniul energiei regenerabile pe care trebuie să le respecte pentru a putea adera la UE.

Conform planurilor analizate în prezent de Guvernele din Balcanii de Vest, o reţea de aproape 3.000 de hidrocentrale ar putea fi construită în regiune, iar aproximativ o treime din aceste hidrocentrale ar urma să fie construite în zone protejate. Aceasta în condiţiile în care un document publicat anul trecut arăta că trei sferturi din râurile din Balcani sunt atât de valoroase din punct de vedere ecologic încât ar trebui să fie interzisă construirea de hidrocentrale. La presiunile ONG-urilor de mediu, unele state au început să ia măsuri.

Muntenegru a decis să elimine treptat subvenţiile iar Albania a aprobat în 2017 o lege care prevede introducerea unui sistem de licitaţii pentru hidrocentralele mari în 2020. Macedonia de Nord a făcut şi ea paşi spre un sistem de licitaţii dar a lăsat intacte stimulentele pentru hidrocentrale, care sunt mai mari decât cele oferite pentru instalaţii fotovoltaice sau eoliene. 'Doar tehnologiile care sunt în curs de dezvoltare şi ale căror costuri sunt aşteptate să scadă în continuare au nevoie de sprijin de la stat, în special în cazul energiei fotovoltaice şi eoliene care nu sunt viabile fără subvenţii' se arată în raportul ONG-urilor de mediu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel