OMV și plata taxei de solidaritate. Șeful Fiscului: „O să îi controlăm la sânge”
Lucian Ovidiu Heiuş, președintele ANAF, a precizat care este perioada de timp în care instituția va analiza dacă, într-adevăr, OMV nu se încadrează la plata taxei de solidaritate.
Întrebat dacă va încasa taxa de solidaritate de la OMV, Heiuș a declarat:
„Eu pot să vă spun doar că ANAF-ul va controla la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile Ordonanței 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt prevăzute în Ordonanță, adică să fie 75% din cifra de afaceri pe acele coduri CAEN. După aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect încadrat și achitat.
Controalele vor fi realizate așa cum prevede legislația din România. (...) Noi avem modalități de a verifica cifrele de afaceri și de a vedea ce societăți se încadrează cu mult timp înainte. În cazul societății OMV, ei au depus la 1 ianuarie 2022 acea Declarație 406, iar noi știm în timp real contabilitatea și toate cifrele pe care le are”.
Referitor la timpul pe care ANAF și-l va aloca pentru analizarea datelor disponibile, președintele instituției a declarat:
„Pornind de la declarația pe care a făcut-o OMV-ul, o să ne dăm seama în zilele următoare dacă este corectă sau nu. (...) Dacă va refuza să plătească, va fi emisă o decizie de impunere, va fi stabilită suma care va trebui plătită și vom trece către executarea silită”.
Context
La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis ca firmele din industria ţiţeiului, petrolului, gazelor naturale și rafinăriile să plătească un impozit de 60% pe profit, asta dacă profitul pe care l-au înregistrat în 2022 sau 2023 depăşeşte cu 20% media profiturilor înregistrate în perioada 2018-2021.
Grupul OMV-Petrom a anunțat ieri că nu va plăti taxa de solidaritate în țara noastră.
„În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, subliniază OMV.
Ministerul de Finanțe a avut o intervenție la scurt timp după emiterea comunicatului în cauză, care subliniază că transpunerea regulamentului în legislația naționalã vizeazã întregul sector energetic:
“Conform art. 1, alin. (1) din ordonanța Guvernului, taxa de solidaritate se aplicã firmelor care au cifra de afaceri de peste 75 % inclusiv, din activitãți desfãșurate în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cãrbunelui și rafinãriilor, cu codurile CAEN:
0610 – «Extracția țițeiului»,
0620 – «Extracția gazelor naturale»,
0510 – «Extracția huilei»,
1910 – «Fabricarea produselor de cocserie» și
1920- «Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului»
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News