Omul care s-a sacrificat pentru Lucian Blaga. Daniel Cristea-Enache: Pentru el a fost mai importantă conștiința decât cariera
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Omul care s-a sacrificat pentru Lucian Blaga. Daniel Cristea-Enache: Pentru el a fost mai importantă conștiința decât cariera  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Omul care s-a sacrificat pentru Lucian Blaga. Daniel Cristea-Enache: Pentru el a fost mai importantă conștiința decât cariera / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit, în cadrul emisiunii De Ce Citim, despre omul care și-a sacrificat întreaga carieră pentru că l-a apărat pe Lucian Blaga.

În cadrul emisiunii De Ce Citim de la DC News, criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre modul în care eseistul Ion D. Sîrbu și-a sacrificat cariera pentru a-l apăra pe Lucian Blaga:

„Odată cu venirea comunismului, Ion D. Sîrbu era deja asistent universitar la Cluj și era de stânga, fusese ilegalist, ar fi putut să facă o foarte frumoasă carieră. Numai că, atunci când Lucian Blaga a fost denunțat public ca un intelectual idealist, reacționar care pervertește mințile studenților, ale tineretului și când a fost scos din facultate, practic a fost dat afară, înainte de acest episod, Ion D. Sîrbu l-a apărat în mai multe ședințe, s-a solidarizat cu el și asta l-a costat. Simultan cu Lucian Blaga a fost dat afară din facultate și Ion D. Sîrbu.

Dacă el, în loc să facă ceea ce a făcut, adică să se solidarizeze cu Blaga, ar fi participat la corul denigratorilor scriitorului și dacă a fi luat atitudine în presă, să fi scris un singur articol în care să-l condamne pe Lucian Blaga, el ar fi făcut o carieră absolut strălucitoare, avea toate datele pentru asta. Numai că, el a ales să fie alături de profesorul său, pentru el a fost mai importantă conștiința decât cariera“, a precizat criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Lucian Blaga a fost propus la premiul Nobel

Acum câteva săptămâni,  Daniel Cristea-Enache a vorbit despre propunerea lui Lucian Blaga pentru Premiul Nobel, dar şi despre alţi mari scriitori sau sculptori români care au fost propuşi pentru această distincţie. 

„În 1958-1959, Lucian Blaga a fost pe lista celor propuși la Premiul Nobel pentru Literatură, a apărut acolo, dar candidații trebuiau sprijiniți de țările lor și de instituțiile din țările lor. Blaga nu a fost susținut de România, așa cum nu a fost susținut nici Arghezi, care și el a fost pe lista nominalizaților la Premiul Nobel. Le apare numele amândurora, deci, literatura culturală română a ratat șansa de a avea un Premiu Nobel pentru Literatură tot din motive politice.

Nu doar că nu au fost susținuți, dar li s-au retezat aceste șanse de instituțiile din țara lor, iar asta s-a întâmplat și când Brâncuși a vrut să-și doneze operele României. Spuneau că Brâncuși e un artist decadent și nu au nevoie de operele lui. După 1989, Sorescu a fost pe lista nominalizaților la Premiul Nobel și s-au primit scrisori din România, de la colegi ai lui, care avizau comitetul să nu-l premieze pe Marin Sorescu“, preciza Daniel Cristea-Eanche.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Lucian Blaga, propus la premiul Nobel. Daniel Cristea-Enache: Şansă ratată din motive politice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel