Omul care a mâncat 20.000 de hamburgeri la viața sa. Cum arată și ce l-a determinat să își dedice viața burgerilor
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 21 mai, 18:52
WhatsApp
Indiferent dacă vă aflaţi în inima Statelor Unite sau în "Lumea Veche", atunci când aveţi poftă de o masă americană, probabil că vă este gândul la hamburger.

George Motz , un fel de savant în burgeri, şi-a dedicat mai bine de 20 de ani din viaţa călătoriei prin Statele Unite, căutând şi studiind hamburgerii. După ce a produs, filmat, editat şi regizat filmul său documentar din 2004, numit „American Hamburger”, Motz a continuat să publice un ghid de burgeri pentru fiecare stat, iar mai târziu a publicat prima sa carte de bucate, „The Great American Burger Book”, în 2016.

„Îmi place să mă laud că am mâncat mai mulţi hamburgeri decât tine”, a spus Motz pentru CNN. Motz estimează că a mâncat aproximativ 20.000 de burgeri în viaţa lui, fără a avea de gând să se oprească în curând.

În timpul călătoriilor sale, Motz a găsit localuri de burgeri care continuă să servească burgerii aşa cum erau preparaţi acum un secol.

Hamburgerul american este de fapt de origine mongoleză

Potrivit lui Motz, povestea originii hamburgerului începe în Mongolia secolului al XIII-lea, când mongolii şi tătarii se luptau.

„Se pare că tătarii aveau un gust pentru carnea de oaie crudă. Călăreau toată ziua cu carne de oaie crudă sub şa. Când în cele din urmă îşi puneau tabăra, luau carnea de oaie crudă şi caldă, o tocau, probabil adăugau nişte mirodenii şi măncau aşa”.

În cele din urmă, felul de mâncare şi-a făcut drum către muncitorii din porturile de pe Marea Baltică, ceea ce i-a permis să ajungă în mai multe părţi de vest ale Europei, inclusiv Scandinavia.

Hamburger- sau „friptură de Hamburg”

De acolo, reţeta şi-a făcut drum spre Germania şi portul Hamburg. Când a ajuns în Germania, multe secole mai târziu, felul de mâncare a trecut de la carnea de oaie crudă la carnea de vită gătită tocată, care este cunoscută astăzi sub numele de frikadellen.

Motz a explicat că, în timp ce imigranţii germani îşi aşteptau corăbiile, ei au mâncat frikadellen ca opţiune de masă ieftină şi gustoasă. Când au plecat din Hamburg în SUA la mijlocul secolului al XIX-lea, migranţii au adus cu ei cunoştinţele despre felul de mâncare.

„Frikadellen a ajuns în cele din urmă în Statele Unite şi îmi pot imagina că frikadellen nu a însemnat nimic pentru majoritatea oamenilor care locuiau în SUA, cu excepţia germanilor. Aşa că a trebuit să schimbe numele în acel moment în friptură în stil Hamburg,” sau pur şi simplu, friptura Hamburg”.

Pe măsură ce imigranţii germani s-au mutat spre vest prin Statele Unite pentru a face agricultură, au început să apară şi târguri de stat. Fermierii din toate categoriile sociale ar participa la aceste târguri pentru a afla despre diferite practici şi echipamente agricole.

Potrivit lui Motz, migranţii germani şi-au amenajat propriile standuri care serveau friptura din Hamburg, care era considerată o mâncare etnică la acea vreme. Tendinţa a prins, iar restaurantele au început să servească sandvişurile.

Hamburgerii sunt acum un punct de mândrie în bucătăria americană, a spus Motz. „Hamburgerul este aproape singura invenţie alimentară din America din ultimii 100 de ani. A început ca aliment etnic din Germania, dar l-am adoptat şi l-am făcut diferit punându-l pe pâine”, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro