OMS: Una dintre puținele unități medicale rămase în Gaza este în genunchi, cu doar cinci medici rămași
Află ce declarații a făcut șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, despre un spital din Gaza.
Una dintre puținele unități medicale rămase în Gaza este în genunchi, cu doar cinci medici rămași, a avertizat duminică seară șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pledând pentru ca spitalul să fie cruțat de luptele care au cuprins zona.
O misiune a OMS la Spitalul Al-Aqsa, desfășurată mai devreme în aceeași zi, a constatat că majoritatea personalului medical a fugit din cauza condițiilor periculoase și a ordinului de evacuare, a precizat Tedros.
Șeful OMS a declarat că numărul răniților și al morților care sunt transportați la spital a ”crescut semnificativ” în ultimele zile, peste 120 de cazuri de traumatisme și zeci de morți sosind zilnic ”din cauza creșterii numărului de bombardamente, a rănilor prin împușcare, a rănilor prin strivire de la clădirile prăbușite și a altor traumatisme legate de război” în legătură cu asaltul terestru desfășurat de Forțele de Apărare Israeliene (IDF).
Foto: Agerpres
Doar un singur medic la urgențe
În noaptea precedentă, în departamentul de urgențe se afla un singur medic, a declarat Sean Casey, coordonatorul echipelor medicale de urgență ale OMS, vorbind în interiorul spitalului unde, în spatele său, un copil era tratat pe podea.
”După trei luni de conflict, este de neconceput ca această nevoie esențială, protecția asistenței medicale, să nu fie asigurată”, a declarat Tedros.
Foto: Agerpres
În noiembrie, cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, a fost percheziționat de forțele israeliene, care au susținut că gruparea militantă Hamas a încercat să își ascundă operațiunile în cadrul unității, lucru negat de Hamas. Tedros a declarat la acea vreme că incursiunea militară în spital a fost "total inacceptabilă".
Două organizații de ajutor medical, Medical Aid for Palestinians (MAP) și Emergency Medical Team (EMT) a Comitetului Internațional de Salvare (IRC), au anunțat, de asemenea, că se retrag din Gaza, deoarece situația de pe teren a devenit prea periculoasă.
Al-Aqsa este ultimul spital funcțional din zona centrală a Fâșiei Gaza
Într-o declarație comună, organizațiile de ajutorare au afirmat că Al-Aqsa este ultimul spital funcțional din zona centrală a Fâșiei Gaza. Acestea au precizat că IDF a lansat pliante care au desemnat zonele din jurul spitalului drept ”zonă roșie” și că, pentru a-și proteja personalul, MAP și IRC s-au retras din Al-Aqsa.
Personalul medical nu a fost scutit de lupte. Organizația Medici fără frontiere (MSF), care la 6 ianuarie s-a retras și ea din spitalul Al-Aqsa, a raportat decese în legătură cu loviturile forțelor israeliene asupra unităților medicale.
Foto: Agerpres
IDF a lansat un asalt terestru asupra Fâșiei Gaza după atacul violent al Hamas în Israel în octombrie, care a ucis peste 1.200 de persoane și a dus la luarea a aproape 250 de ostatici. Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, estimează că peste 22.000 de palestinieni au fost uciși în timpul luptelor.
Pe lângă victimele și bolile din rândul civililor strămutați, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat vineri seară, într-un raport adresat membrilor Consiliului de Securitate, că o ”foamete generalizată” planează asupra enclavei, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News