OMS, semnal de alarmă. Spitalele din Beirut, ”nefuncționale”. Alertă sanitară
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Organizația Mondială a Sănătății anunță că peste jumătate dintre spitalale din Beirut sunt ”nefuncţionale”. 

Peste jumătate din spitalele din Beirut, printre care şi trei dintre cele mai importante, sunt "nefuncţionale", a anunţat miercuri Richard Brennan, director regional pentru urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la opt zile după explozia care a devastat capitala libaneză, relatează AFP, scrie Agerpres. 

După o evaluare a stării celor 55 de clinici şi centre de sănătate din Beirut, "ştim că puţin peste 50% dintre aceste unităţi sunt nefuncţionale", a declarat Brennan în cadrul unei conferinţe de presă de la Cairo, adăugând că trei dintre principalele spitale sunt scoase din uz şi că alte trei nu funcţionează la capacitate deplină. "Asta vrea să însemne că am pierdut 500 de paturi", a precizat el.

Apel la autorități și la partenerii lor 



Brennan a făcut apel la autorităţi şi la partenerii lor "să restabilească capacităţile acestor unităţi cât mai curând posibil" pentru a răspunde nevoilor ţării confruntate atât cu pandemia de COVID-19, cât şi cu alte urgenţe medicale.

Pe 4 august o explozie gigantică, provocată de un incendiu într-un depozit unde era depozitată o enormă cantitate de nitrat de amoniu, a distrus cartiere întregi în capitala Libanului. Deflagraţia a provocat moartea a 171 de persoane şi rănirea a peste 6.500, într-o ţară oricum grav afectată de o criză economică.

Spitalele, deja saturate, au fost depăşite de afluxul de răniţi şi mai multe au suferit pagube importante. Membri ai personalului medical au murit în timp ce lucrau sau şi-au pierdut viaţa din cauza rănilor suferite.

Semnal de alarmă de la OMS



Potrivit lui Iman Shankiti, reprezentanta OMS pentru Liban, unităţile de terapie intensivă şi paturile disponibile sunt ocupate de răniţii gravi. Explozia combinată cu pandemia vor avea un "impact asupra capacităţilor de spitalizare în Liban', în special a serviciilor de reanimare, a mai spus ea.

Marţi a fost înregistrat un record zilnic de contaminare cu noul coronavirus: 309 cazuri confirmate şi şapte decese. În total, bilanţul pandemiei este de 7.121 de cazuri, dintre care 87 de decese, potrivit ultimului bilanţ oficial.

Cazurile de COVID sunt în creștere 



Pandemia de COVID-19 a fost ţinută sub control iniţial, dar numărul de cazuri a început să crească după redeschiderea aeroportului internaţional din Beirut pe 1 iulie şi ridicarea progresivă a măsurilor de izolare.

Guvernul a decretat o reintrare provizorie în izolare în două etape la sfârşitul lui iulie, dar a anulat această măsură după explozia din port.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel