Data publicării:
OMS, îngrijorări cu privire la obezitatea infantilă: Ratele ridicate sunt alarmante
Ratele ridicate de obezitate infantilă sunt alarmante, având în vedere impactul anticipat al pandemiei COVID-19, anunță Organizația Mondială a Sănătății.
În unele țări din regiunea europeană a OMS, 1 din 3 copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani trăiește cu supraponderalitate sau obezitate. Țările mediteraneene au cele mai mari rate de obezitate, se arată într-un comunicat de presă al Organizației Mondiale a Sănătății.
Acestea sunt câteva dintre concluziile unui nou raport al OMS al Inițiativei europene de supraveghere a obezității în copilărie (COSI) cu privire la a patra rundă de colectare a datelor (2015-2017), prezentat la Congresul european de obezitate din această săptămână.
Efectul pandemiei COVID-19 asupra obezității la copii
„COVID-19 ar putea amplifica una dintre cele mai îngrijorătoare tendințe din regiunea europeană a OMS, creșterea obezității la copii”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.
„Excesul de greutate și obezitatea sunt direct asociate cu boli netransmisibile care pun viața în pericol, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul. Ceea ce trebuie să facem pentru a lumina viitorul generațiilor viitoare este să punem în aplicare politici științifice și bazate pe date care pot ajuta la reducerea obezității la copii, promovând în același timp diete mai sănătoase și activitate fizică ”, a adăugat dr. Kluge.
COVID-19 va avea probabil un impact negativ asupra nivelului de obezitate infantilă în regiunea europeană a OMS. Închiderea școlilor ar putea avea impact asupra accesului copiilor la mesele școlare și la activitate fizică, sporind inegalitățile. Prin urmare, strategiile de prevenire a obezității la copii ar trebui să rămână o prioritate în timpul pandemiei, mai precizează OMS.
Descoperiri cheie
În general, prevalența supraponderalității (inclusiv obezitatea) a fost de 29% la băieți și 27% la fetele cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani; prevalența obezității a fost de 13% la băieți și de 9% la fete. Aceste cifre ascund mari variații între țări.
Cele mai mari proporții de supraponderalitate și obezitate la copii au fost observate în țările mediteraneene, cum ar fi Cipru, Grecia, Italia și Spania, unde peste 40% dintre băieți și fete trăiau cu supraponderalitate și 19% până la 24% dintre băieți și 14% până la 19% dintre fete trăiau cu obezitate.
Obiceiuri alimentare ale copiilor
În medie, aproape 80% dintre copii au luat micul dejun în fiecare zi, aproximativ 45% au consumat fructe zilnic și aproximativ 25% au consumat legume zilnic. Cu toate acestea, cifrele la nivel de țară pentru aceste obiceiuri sănătoase au variat foarte mult.
Consumul frecvent de gustări dulci (27% din copii în general) a fost mai răspândit decât consumul de gustări sărate (14%). Procentul copiilor care consumă aceste alimente nesănătoase mai mult de 3 zile pe săptămână, de asemenea, a variat foarte mult între țări - de la 5% la 62% pentru gustările dulci și de la mai puțin de 1% la 35% pentru gustările sărate.
Activitate fizică
În medie, 1 din 2 copii foloseau transportul activ (mersul pe jos sau cu bicicleta) la și de la școală. În toate țările, majoritatea copiilor petreceau cel puțin 1 oră pe zi jucându-se în afara (variind de la 62% la 98% în diferite țări).
Copiii cu părinți mai educați au avut mai multe șanse să se implice în sport / dans în majoritatea țărilor. Diferența dintre copiii părinților cu niveluri ridicate și scăzute de educație a depășit 20 de puncte procentuale în 7 țări.
Cifre pentru România
Conform datelor primite de la OMS, în România, 15% dintre băieți și 9% dintre fete, cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani, prezintă obezitate. De asemenea, 36% dintre băieți și 26% dintre fete, de aceeași vârste, prezintă supraponderalitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News