OMS declară mpox (variola maimuței) urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, miercuri, mpox cunoscută și ca variola maimuței drept urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecție virală în Republica Democratică Congo, care s-a răspândit în țările vecine, potrivit Reuters.
Mpox se poate răspândi prin contact apropiat. De obicei, este o boală ușoară, dar în cazuri rare poate fi fatală. Aceasta provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni cu puroi pe corp.
Declararea unei epidemii drept "urgență de sănătate publică de interes internațional" (PHEIC) — cel mai înalt nivel de alertă al OMS — poate accelera cercetarea, finanțarea și măsurile internaționale de sănătate publică, precum și cooperarea pentru a controla boala.
Focarul din Congo a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de clada I. Însă o nouă variantă, clada Ib, pare să se răspândească mai ușor prin contact apropiat de rutină, inclusiv contact sexual. Aceasta s-a extins din Congo în țările vecine, inclusiv Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda, declanșând acțiunea din partea OMS.
„Este clar că un răspuns internațional coordonat este esențial pentru a opri aceste focare și a salva vieți”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
La începutul acestei săptămâni, principala agenție de sănătate publică din Africa a declarat o urgență mpox pentru continent, după ce a avertizat că infecția virală se răspândește într-un ritm alarmant. Peste 17.000 de cazuri suspecte de mpox și 517 decese au fost raportate pe continentul african în acest an, o creștere de 160% a cazurilor comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa. Un total de 13 țări au raportat cazuri.
O formă diferită a virusului mpox — clada IIb — s-a răspândit la nivel global în 2022, în mare parte prin contact sexual între bărbați care au relații sexuale cu bărbați. Aceasta a determinat OMS să declare atunci o urgență de sănătate publică, care s-a încheiat 10 luni mai târziu.
Noua tulpină provenită din RD Congo este asociată cu o rată mai mare de mortalitate și cazuri mai severe.
Conform studiilor, perioada de incubație pentru variola maimuțelor variază între 6 și 13 zile, iar simptomele pot include erupții cutanate veziculoase care provoacă mâncărimi sau leziuni pe diverse părți ale corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, dureri în gât, ganglioni limfatici inflamați, dureri musculare și de spate, precum și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
În Europa, a fost raportată varianta vest-africană a virusului, care a avut o rată de fatalitate de aproximativ 1% dintre cazurile infectate.
Persoanele care suspectează că au contractat acest virus și prezintă simptome caracteristice ar trebui să consulte un medic și să ofere detalii despre călătoriile recente și istoricul lor de vaccinare. Călătorii care vizitează zone endemice sunt sfătuiți să evite contactul cu animale bolnave și consumul de carne de vânat.
Pentru a evita contaminarea este necesar să respectați o igienă adecvată a mâinilor, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. În cazul persoanelor infectate se recomandă izolarea, iar persoanele care intră în contact cu aceasta, trebuie să utilizeze măsuri de protecție corespunzătoare, cum ar fi mască și mănuși.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News