Data actualizării:
Data publicării:

Produsele pe bază de talc, la un pas de interzicere. Avertismentul OMS

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Produsele cosmetice pe bază de talc ar putea fi interzise.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a anunțat recent că talcul este probabil cancerigen pentru oameni, scrie Science Alert. Cu toate acestea, nu există o dovadă clară, ci doar date colectate din teste de laborator și studii pe eșantioane restrânse. Altfel spus, decizia IARC se bazează pe dovezi limitate care sugerează o legătură între talc și cancerul ovarian la oameni, dovezi semnificative care indică o asociere cu cancerul la șobolani și dovezi mecanistice solide care demonstrează proprietăți cancerigene în celulele umane.

Talc contaminat cu azbest?

Talcul, un mineral natural extras din numeroase regiuni ale lumii, este utilizat frecvent în produse precum pudra pentru copii și cosmetice. Deși majoritatea oamenilor intră în contact cu talcul prin aceste produse, cea mai semnificativă expunere are loc în timpul proceselor de extracție și prelucrare. Diverse studii au demonstrat o rată mai mare de cancer ovarian în rândul femeilor care folosesc produse de igienă intimă pe bază de talc,  mai ales vara. Cu toate acestea, este important de subliniat că unele dintre aceste studii ar fi putut implica talc contaminat cu azbest, un cunoscut agent cancerigen.

Conform concluziilor IARC publicate în The Lancet Oncology, nu s-a putut stabili cu certitudine o legătură de cauzalitate între utilizarea talcului și cancer. Kevin McConway, statistician la Open University din Marea Britanie, a avertizat că evaluarea IARC ar putea fi înșelătoare, deoarece încearcă să stabilească dacă o substanță poate provoca cancer în anumite condiții nespecificate clar.

De aici și scandalul Johnson & Johnson

Deoarece studiile privind utilizarea talcului sunt observaționale și nu pot demonstra o legătură de cauzalitate, nu există dovezi concludente care să confirme un risc crescut de cancer asociat cu utilizarea talcului. Acest anunț vine după ce Johnson & Johnson a acceptat să plătească 700 de milioane de dolari pentru a soluționa reclamațiile legate de siguranța produselor sale pe bază de talc. În ciuda retragerii acestor produse din America de Nord în 2020, compania nu a recunoscut nicio culpabilitate. Un studiu efectuat în 2020, la care au participat 250.000 de femei americane, nu a găsit nicio legătură statistică între utilizarea talcului pe organele genitale și riscul de cancer ovarian.

De asemenea, IARC a clasificat acrilonitrilul, un compus chimic utilizat în producția de polimeri, drept cancerigen pentru om, pe baza dovezilor suficiente care îl asociază cu cancerul pulmonar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel