Data publicării:
OMS avertizează: Lipsă GLOBALĂ de SERINGI în 2022. Deficit de două miliarde
Anul 2022 se anunță unul cu lipsuri, cel puțin în privința seringilor destinate vaccinului.
Anul viitor ar putea exista o lipsă globală de seringi, deficit care se apropie de două miliarde, potrivit unui nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează Daily Mail. Deficitul este rezultatul campaniilor mondiale de vaccinare împotriva COVID-19, în care au fost administrate peste 7,25 miliarde de doze pe tot globul, potrivit AFP, dublu față de numărul de vaccinuri standard administrate într-un an.
Drept urmare, sunt folosite de două ori mai multe seringi, consumând în mod constant proviziile globale. Dacă producția nu crește, ar putea duce la un fenomen de cumpărare în panică și ar putea împiedica eforturile de protejare a oamenilor împotriva unei multitudini de boli, a spus OMS.
„Exprimăm adevărata îngrijorare că am putea avea o penurie de seringi de imunizare, ceea ce la rândul său ar duce la probleme grave, cum ar fi încetinirea eforturilor de imunizare. În funcție de modul de utilizare a vaccinului, ar putea fi un deficit de la 1 miliard până la două miliarde”, a declarat Lisa Hedman, consilier principal al OMS la Divizia de Acces la Medicamente și Produse de Sănătate.
Penuria este inevitabilă
Pe baza unui scenariu actual, aproximativ șapte miliarde de oameni au nevoie de două doze de vaccin împotriva coronavirusului între momentul de față și anul 2023, iar capacitatea globală de producție este de aproximativ șase miliarde de seringi de imunizare pe an, a spus Hedman. Aceasta a evidențiat faptul că „este destul de clar că se va forma un deficit în 2022 de peste un miliard și s-ar putea întâmpla chiar dacă continuăm cu afacerile ca de obicei”, a mai adăugat consilierul OMS.
Seringile sunt, de asemenea, mai predispuse la întârzieri în lanțul de aprovizionare, deoarece ocupă de zece ori spațiul unui flacon de vaccin, a adăugat Hedman, potrivit raportului. O lipsă substanțială sau prelungită de ace ar putea însemna întârzieri în vaccinările pentru alte boli.
Vaccin contra Malariei aprobat de OMS
Luna trecută, OMS a aprobat primul vaccin împotriva malariei din lume, un avantaj pentru țările în curs de dezvoltare. De asemena, copiii din Occident se bazează pe inoculări pentru rujeolă, oreion, rubeolă, poliomielita și tuse convulsivă, printre alți virusuri și infecții.
O întârziere a vaccinărilor de rutină, a spus Hedman, ar putea avea un impact asupra sănătății publice „pentru anii următori”.
Lipsa de seringi ar putea duce, de asemenea, la practici nesigure, a adăugat ea, cum ar fi reutilizarea acelor. Sterilizarea acelor folosite nu elimină toate bacteriile dăunătoare, informează OMS.
Planificarea ar putea fi cheia evitării penuriei
La o conferință de presă la Geneva, Hedman a îndemnat țările să planifice înainte.
„Când te gândești la amploarea numărului de injecții care se administrează pentru a răspunde la pandemie, acest domeniu nu este unul în care să ne putem permite excepții, lipsuri sau orice altceva decât siguranța deplină pentru pacienți și personalul medical”, a spus ea.
Seringile nu sunt singurul lucru care este insuficient: la începutul acestui an, experții au avertizat despre o lipsă de nisip, care ar putea întârzia producția de miliarde de fiole de sticlă necesare pentru a aduce vaccinul împotriva coronavirusului la populațiile din întreaga lume.
„Nu ne-am gândit niciodată că vom rămâne fără nisip, dar începe în unele locuri”, a declarat Pascal Peduzzi, directorul Bazei de date globale privind resursele UNEP, într-o declarație din martie.
După apă, nisipul este cea mai consumată materie primă din lume, folosită pentru a face sticlă, beton, asfalt și chiar microcipuri de siliciu. În prezent, există mai puțin de 1.000 de mine de nisip și pietriș în SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News