Data publicării:

Omenirea, în pragul unei crize mai grave decât cea din 2008

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Statele Unite se află în incapacitate de plată, iar un  eventual eşec în ceea ce privește  plafonul de îndatorare a ţării, ar putea atinge proporţii catastrofale şi ar putea genera o criză financiară şi recesiune care să amintească de 2008 sau chiar mai rău, a avertizat, joi, Trezoreria SUA.

Impasul privind limita de împrumut a statului federal, în prezent de 16.700 de miliarde de dolari, ar cauza blocarea pieţelor monetare, prăbuşirea dolarului şi creşterea puternică a dobânzilor, se arată într-un raport al Trezoreriei, citat de cotidianul New York Times.

 "Aşa cum am văzut şi în urmă cu doi ani, incertitudinea privind plata completă şi la timp a facturilor de către SUA afectează economia. Amânarea până în ultimul moment a creşterii plafonului de îndatorare este exact ce nu are nevoie economia americană - o rană autoprovocată, care face rău familiilor şi afacerilor", a afirmat secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, scrie Mediafax.

Economiştii de top ai statului american au indicat în discuţii neoficiale că sunt îngrijoraţi de faptul că pieţele financiare nu percep pericolul real al unei intrări a SUA a incapacitate de plată, din cauza crizelor bugetare repetate. Trezoreria se aşteaptă ca până la mijlocul lunii octombrie să mai aibă lichidităţi de numai 30 de miliarde de dolari.

 Au apărut, însă, semne că pieţele încep să se trezească, scrie New York Times. Randamentele titlurilor de Trezorerie cu maturitate de o lună au crescut la cel mai ridicat nivel al ultimului an.

 "Investitorii de pe Wall Street ar trebuii să fie îngrijoraţi. Când o facţiune este dispusă să se ajungă la o posibilă intrare a SUA în incapacitate de plată, avem probleme mari", a declarat preşedintele Barack Obama într-un interviu pentru CNBC.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel