Oltchim-ul ar putea fi reorganizat după modelul General Motors
Administratorul judiciar al Oltchim Râmnicu Vâlcea, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat că înainte de a privatiza combinatul, este necesară reorganizarea sub forma unei societăţi noi. Piperea intenționează să transfere activele funcţionale, inclusiv contractele de muncă, unei noi companii, Oltchim 2, în timp ce activele nefuncţionale şi datoriile, dar şi problemele juridice să rămână în vechiul Oltchim, pentru a fi lichidat.
Piperea vrea să reorganizeze Oltchim Râmnicu Vâlcea după modelul General Motors, prin separarea activelor, ca etapă preliminară privatizării societăţii. „Recomandăm constituirea unui Oltchim 2, care să preia activele funcţionale de la Oltchim, inclusiv contractele de muncă cu salariaţii, rămânând în Oltchimul de lichidat active nefuncţionale, datoriile şi problemele juridice, acţiunile în anulare a contractelor din 2009 - 2011”, a spus Gheorghe Piperea miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.
Administratorul judiciar a specificat că este necesară reorganizarea ca etapă preliminară privatizării cu un investitor important pe această piaţă. „A vinde Oltchim aşa cum este el, cu legătura indisolubilă cu Arpechim înseamnă a face afacerea cu un actor din domeniul chimic sau petrochimic care poate aduce materia primă necesară şi poate să distribuie din procesări”, a menţionat acesta.
Gheorghe Piperea a ținut să precizeze că Oltchim se află în insolvență încă din 2009, iar printre cauzele insolvenţei Oltchim pot fi enumerate deciziile manageriale greşite, vânzările în pierdere, tranzacţiile companiei cu firme controlate de conducerea combinatului şi remunerarea non-performanţei. „Practic, Oltchim nu a mai aparţinut acţionarilor săi, ci traderilor, care erau controlaţi, direct sau indirect, de managementul combinatului”, a declarat Piperea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News