Olivier Bailly: Situaţia din România nu se compară cu cea din Ungaria
Purtătorul de cuvânt al CE, Olivier Bailly, a declarat, luni, în conferința de presă zilnică de la Comisia Europeană, că există diferenţe juridice între ce s-a întâmplat în România și Ungaria. "Comparaţiile pe care le văd uneori în presă între Ungaria şi România au limitele lor. Nu vorbim despre aceleaşi lucruri, despre aceleaşi situaţii juridice", a afirmat Bailly.
Dacă în cazul Ungariei s-a ajuns ca problema independenţei Băncii Centrale de la Budapesta să fie rezolvată în ianuarie 2012, în privinţa conflictelor juridice privind respectarea independenţei judecătorilor şi a agenţiei pentru protecţia datelor cu caracter personal acestea sunt încă în proces la Curtea Europeană de Justiţie, a explicat Bailly, precizând că, în România, la ora actuală problemele avute în vedere de Comisia Europeană sunt de "ordin general", în privinţa respectării statutului de drept şi cadrului constituţional din România.
"În cazul României, vorbim de mai multe măsuri care au fost adoptate, care au fost prezentate şi de preşedintele Barroso premierului Ponta. În acest moment, considerăm că problemele sunt de ordin general, în privinţa respectării statutului de drept şi cadrului constituţional din România. Sunt chestiuni fundamentale pentru noi aşa că am intervenit pentru restabilirea cadrului juridic şi constituţional", a spus purtătorul de cuvânt al CE, citează RTV.net.
El a arătat că, chiar dacă nicio instituţie românească cu independenţa garantată la nivel european nu este pusă în pericol în prezent de contextul politic şi juridic actual din România, Comisia Europeană are "o autoritate morală" să intervină, lucru care este "perfect înţeles" şi de autorităţile de la Bucureşti.
"Nu e nicio instituţie a căror independenţă este garantată de dreptul european şi care să fie în pusă în pericol de cadrul politic şi juridic din România de la ora actuală. Este constatarea pe care o face astăzi. Cu toate acestea, Comisia Europeană are o autoritate morală în această privinţă, care este perfect înţeleasă şi de autorităţile române pentru că domnul premier Ponta imediat a acceptat imediat invitaţia domnului preşedinte Barroso. Vedeţi că şi celelalte state membre şi Parlamentul European au încredere în privinţa intervenţiei Comisiei pentru a restabili situaţia juridică şi ordinea constituţională în România. Iar autoritatea este perfect legitimă cu privire la aceste chestiuni", a explicat Bailly.
Subliniind că instituţia de la Bruxelles nu vrea să se amestece între partidele politice din România şi disputa acestora, Olivier Bailly a menționat că între Comisie şi Guvernul român este în desfăşurare un "dialog politic" şi că vor fi obţinute "rezultate politice foarte rapide" în sensul rezolvării chestiunilor care au stârnit îngrijorarea UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News