Oligarhii ruşi şi-au "ascuns" iahturile, pentru a nu le fi confiscate. Cum au reuşit să le facă să dispară de pe radare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Diego F. Parra, Pexels
Fotografie de la Diego F. Parra, Pexels
Iahturile oligarhilor ruşi sunt ascunse de ochii lumii, pentru a nu face obiectul sancţiunilor impuse de Occident după invazia Ucrainei de către Rusia. 

În Antigua, spre exemplu, iahtul de 95 milioane de dolari, numit Alfa Nero, a fost văzut acostat. Puţini ştiu că nava aparţine miliardarului rus Andrei Guryev şi că a dispărut de pe orice radar încă de la începutul războiului. 

Conform The Guardian, cel puţin unul din şase superiahturi care aparţin oligarhilor ruşi sancţionaţi de autorităţile britanice au "dispărut" de pe sistemele de detectare. 

Până acum, 13 iahturi cu o valoare totală de 2 miliarde de dolari au fost confiscate de la invadarea Ucrainei. Tocmai de aceea, analiştii raportează o creştere în ceea ce priveşte numărul iahturilor care îşi închid sistemul automat de identificare, folosit pentru depistarea navelor de dimensiune mare. Sistemul poate fi închis pentru motive legitime, dar experţii cred că unele vase au închis sistemul pentru a evita detectarea. 

Iată o listă cu unele dintre iahturile care şi-au închis acest sistem: 

1. Clio, superiahtul de 72 metri lungime - aparţine lui Oleg Deripaska. După startul invaziei, a plecat din Oceanul Indian spre Turcia. Ultima locaţie cunoscută a fost în Marea Neagră, pe 18 aprilie 2022, în apropierea porturilor Soi sau Novorosisk. 

2. Galactica Super Nova - Cu o lungime de 70 de metri, iahtul aparţine fostului preşedinte al Lukoil, Vagit Alekperov. Ultima transmisie despre locaţie a fost pe 2 martie, în largul coastei Croaţiei. 

3. Ocean Victory  - iahtul are o lungime de 140 de metri şi aparţine lui Viktor Rashnikov. Ultima locaţie înregistrată a fost în Maldive, pe 1 martie. 

Din aproape 10.000 de superiahturi, ruşii deţin 10%

 

Membrul echipajului unui astfel de iaht a declarat, pentru sursa citată, că "ni s-a spus să închidem sistemul de localizare. Am scos şuruburile şi am scos sistemul cu totul". 

Conform datelor disponibile, pe mările şi oceanele lumii sunt acum peste 9300 de superiahturi, în valoare totală de peste 50 miliarde de dolari. Aproximativ 10% din această flotă aparţine oligarhilor ruşi. 

Amore Vero, iahtul magnatului Igor Sechin, este unul dintre cele confiscate. Agenţii vamali din La Ciotat, lângă Marsilia, au confiscat vasul de 86 metri pe 2 martie. 

La doar 10 zile distanţă, autorităţile din Italia au confiscat un velier de 143 metri lungime în Trieste. Despre acest vas se crede că ar fi al miliardarului rus Andrey Melnichenko. Celălalt superiaht al lui Melnichenko, în valoare de 240 milioane de lire, a dispărut de pe sistemul global de urmărire. Ultima locaţie confirmată a fost în Maldive, pe 10 martie. 

Guryev neagă că ar fi proprietarul vasului dispărut

 

Conform sistemului global de localizare, Alfa Nero se afla ancorat în Sint Maarten, la Philipsburg, pe 3 martie, însă de atunci a dispărut. 

Andrey Guryev, care şi-a făcut averea graţie companiei PhosAgro, este proprietarul vasului, însă sursa citată afirmă că acesta este folosit adesea şi de familia sa. Guryev a negat de mai multe ori că ar fi proprietarul acestui vas, care aparţine unei structuri offshore. 

Vasul lui Deripaska, Clio, a navigat mai mult de 3000 mile marine după invazia din Ucraina. A plecat din Maldive, prin canalul Suez, a traversat Mediterana şi a trecut apoi prin strâmtoarea Bosfor. Unul dintre motivele pentru care Clio ar fi dispărut de pe radare este situaţia tensionată din Marea Neagră. 

Conform regulamentului maritim, sistemul de localizare ar trebui să funcţioneze mereu, indiferent dacă nava este ancorată sau navighează. Toate vasele peste 300 de tone trebuie să fie echipate cu astfel de sisteme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel