Oligarh rus, acuzat că a fentat sancţiunile impuse de SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Donald Tong, Pexels
Fotografie de la Donald Tong, Pexels
Unul dintre cei mai importanţi oligarhi ruşi este acuzat că a eludat sancţiunile impuse de Statele Unite ale Americii. 

Omul de afaceri rus Oleg Deripaska a fost acuzat că a eludat sancţiunile impuse de Statele Unite. Procurorii americani au anunţat că acesta a cheltuit suma de 300.000 de dolari pentru ca ultimul său copil să se nască în SUA.

Ce s-a întâmplat

Procurorii americani l-au acuzat pe miliardarul rus Oleg Deripaska de eludarea sancţiunilor impuse de Trezoreria SUA în luna aprilie 2018. Potrivit documentelor judecătoreşti, Oleg Deripaska (alias Oleg Muhamedşin) a anunţat Departamentul de Justiţie al SUA, că a încercat să ocolească restricţiile, în acest scop el le-a angajat pe cetăţeana rusă Natalia Bardakova şi pe o rezidentă din New Jersey Olga Şriki, fostă angajată a companiei sale americane de investiţii Basic Element. Prima dintre ele, Natalia Bardakova, conform anchetatorilor, a acţionat din Rusia, iar cea de-a doua - din Statele Unite.

Procurorii susţin că Deripaska a gestionat trei proprietăţi de lux din SUA, prin intermediul companiei Gracetown, iar Olga Şriki l-a ajutat să vândă un studio muzical din California, pe care miliardarul îl deţinea printr-o serie de companii-fantomă, pentru suma de trei milioane de dolari. Şriki a încercat să transfere aceşti bani în contul companiei lui Deripaska din Rusia. Natalia Bardakova, potrivit anchetatorilor, i-a dat indicaţii lui Şriki din Rusia, de exemplu, în perioada mai 2018 până în 2020, ea i-a cerut să cumpere un iPhone, precum şi să trimită flori şi cadouri unor cunoscuţi oameni de afaceri din SUA şi din Canada. În documentele instanţei se specifică că Şriki i-a trimis două coşuri cu flori, inclusiv Ekaterinei Voronina, în vârstă de 33 de ani, (alias Ekaterina Lobanova), despre care anchetatorii susţin că este prietena lui Deripaska şi mama copilului său.

În rechizitoriu se mai menţionează că Deripaska are o relaţie cu Voronina din 2015. În jurul anului 2020, Şriki şi Bardakova au ajutat-o pe Voronina să plece în Statele Unite din Rusia pentru a putea, după cum au spus procurorii, să nască copilul, pe care îl are împreună cu Deripaska, în Statele Unite. Parchetul a menţionat că Deripaska a cheltuit 300.000 de dolari pentru ca acest copil al său să poată profita de sistemul de sănătate american şi să primească cetăţenia americană prin dreptul de la naştere. Anchetatorii americani susțin că Voronina a primit o viză pentru SUA aparent pentru o călătorie turistică de zece zile şi a ajuns să rămână în SUA timp de aproximativ şase luni.

Numele real al tatălui s-a vrut ascuns

După naşterea copilului, susţin surse din parchet, Voronina, Şriki şi Bardakova au încercat să ascundă numele real al tatălui copilului, schimbând uşor ortografia numelui de familie. Drept probe în dosar, acuzarea a invocat fragmente din corespondenţă dintre cei patru inculpaţi şi date privind transferurile bancare. În 2022, Şriki şi Bardakova au încercat să o ajute pe Voronina să vină din nou în Statele Unite pentru a naşte cel de-al doilea copil pe care îl are împreună cu Deripaska. Autorităţile americane i-au interzis accesul în SUA. Potrivit anchetatorilor, în timpul unei conversaţii cu agenţi ai Departamentului de Securitate Internă din SUA, Voronina a depus o mărturie mincinoasă.

Ea a fost trimisă la Istanbul, de unde a plecat în Statele Unite, din Rusia. Procuratura SUA i-a acuzat pe Deripaska, Bardakova şi Şriki că au conspirat pentru a încălca sancţiunile americane, pentru care este prevăzută o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare, separat pe Şriki pentru distrugerea unor documente (până la 20 de ani), iar pe Bardakova şi Voronina de sperjur (până la cinci ani). Joi dimineaţă, pe 29 septembrie, Şiki a fost arestată. Până în momentul publicării acestui material de MEDUZA, nici Oleg Deripaska şi nici reprezentanţii săi nu au comentat acuzaţiile făcute de autorităţile americane, scrie Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel