Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Olanda: UE NU POATE opri total importurile de energie din Rusia

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels
Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels
Uniunea Europeană nu poate opri importurile de petrol şi gaze din Rusia, anunţă premierul olandez Mark Rutte. 

"Adevărul neconfortabil este că Uniunea Europeană nu poate opri total importurile de petrol şi gaze naturale din Rusia. Trebuie să discutăm despre vulnerabilităţile pe care le avem din punctul de vedere al dependenţei actuale de petrolul şi gazele din Rusia", a declarat Mark Rutte, citat de CNN.

Comisia Europeană a propus, marţi, reducerea importurilor de gaze din Rusia cu două-treimi în cursul acestui an și eliminarea de tot a dependenţei de resursele energetice rusești înainte de 2030.

Germania şi Ungaria au respins sugestiile Statelor Unite şi Marii Britanii de oprire a importurilor de energie din Rusia, reamintind că ţările Uniunii Europene sunt dependente de resursele energetice ruseşti, scrie Mediafax.

SUA a anunţat embargo total pentru importurile din Rusia 

"Azi anunţ că SUA ţinteşte principala ramură a economiei Rusiei. Interzicem toate importurile de petrol, gaze şi energie din Rusia", a declarat Joe Biden. 

"Petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane. Mişcarea are suportul Congresului şi, cred eu, a ţării. Poporul american susţine Ucraina şi cred că e deja clar că nu vom finanţa în vreun fel războiul lui Putin. Decizia e luată în consultare cu aliaţii noştri. Un răspuns unit la agresiunea lui Putin este ce ne-am dorit. NATO, UE şi aliaţii noştri trebuie să rămână uniţi. Înţeleg că mulţi dintre partenerii noştri europeni nu sunt în situaţia de a ni se putea alătura la aceste sancţiuni. SUA produce mai mult petrol la nivel domestic decât toate ţările europene la un loc. De fapt, suntem un mare exportator de energie. Deci putem face această mişcare, deşi alţii nu pot. Dar lucrăm îndeaproape cu aliaţii noştri la o strategie pe termen lung pentru a le reduce dependenţa de energie rusească. Azi rămânem uniţi în scopul nostru, să punem presiuni pe Putin. Dar vor fi costuri şi aici, în SUA. Am spus de la început că voi fi sincer. Apărarea libertăţii costă, şi ne costă şi pe noi. Democraţii şi republicanii înţeleg asta şi consideră că asta trebuie să facem.

Am vorbit de mai multe ori cu preşedintele Zelenski în ultimele zile şi ne-am reafirmat sprijinul. Am acordat, până acum, ajutoare în valoare de 1 miliard de dolari pentru Ucraina. Arme defensive din SUA ajung în Ucraina zilnic. Asigurăm şi ajutor umanitar, atât pentru cei din Ucraina, cât şi pentru cei care au reuşit să fugă. Vrem să ducem tone de mâncare, apă şi alte alimente în Ucraina, pentru cei afectaţi", a declarat Biden. VEZI MAI MULTE AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel