Olaf Scholz: UE trebuie să îşi intensifice rolul de actor geopolitic
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la eberhard grossgasteiger, Pexels
Fotografie de la eberhard grossgasteiger, Pexels
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, vrea o Uniune Europeană mai concentrată pe rolul său geopolitic. 

Într-un articol publicat duminică de ziarul Frankfurter Allegemeine Zeitung, liderul german a făcut apel la blocul comunitar să strângă rândurile în toate domeniile în care statele membre au fost divizate până acum, de la politica migraţională la dezvoltarea unei apărări comune europene.

Potrivit liderului german, guvernul său va face sugestii concrete "în următoarele luni" pentru a realiza acest lucru.

UE este o "antiteză vie la imperialism şi autocraţie", motiv pentru care este o neplăcere pentru conducători precum preşedintele rus Vladimir Putin.

"Dezbinarea permanentă, neînţelegerile permanente între statele membre ne slăbesc" a avertizat Scholz. "De aceea, cel mai important răspuns al Europei la schimbarea vremurilor este: Unitatea. Trebuie neapărat să o menţinem şi să o aprofundăm", a subliniat el.

Liderul german a menţionat, de asemenea, că UE evoluează şi se extinde. "Uniunea Europeană este mai atractivă ca niciodată, se deschide spre noi membri şi se va reforma în acelaşi timp", a conchis cancelarul Scholz, citat de Agerpres.

Scholz subliniază obiectivele climatice ale Germaniei, în pofida crizei energetice cauzate de războiul din Ucraina

"Faptul că, din cauza atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei, noi trebuie să folosim acum în mod temporar nişte centrale pe care le scosesem deja din uz este un lucru amar. Însă aceasta este doar pentru o perioadă scurtă", a spus Scholz în mesajul său video săptămânal dat publicităţii sâmbătă, potrivit Agerpres.

"Noi abia am început şi vrem să facem acum tot ce putem pentru a combate criza climatică", a subliniat Scholz.

Potrivit cancelarului federal german, vor fi făcuţi paşi pentru a se asigura că expansiunea energiilor regenerabile a înregistrat în final progrese.

"Energia eoliană pe mare, pe uscat, energia solară, biomasa: avem nevoie de toate acestea pentru a produce electricitate şi a putea produce hidrogen, ca să avem un viitor industrial fără emisii de CO2. Până în 2045 vrem să atingem acest obiectiv", a susţinut Scholz.

După ce primele legi în acest sens au fost adoptate, ar urma să fie adoptate şi mai multe anul acesta, a adăugat el.

Cancelarul federal a explicat că "Germania este una dintre cele mai de succes ţări industrializate şi în zilele noastre aceasta înseamnă că noi avem şi multe emisii de CO2". "De aceea, trebuie să depunem un efort special şi noi vom depune acest efort", a promis Scholz.

Scopul, a subliniat el, este acela ca Germania să fie una dintre primele ţări cu neutralitate CO2 şi în acelaşi timp să fie competitivă pe plan global.

Pentru a economisi gaz în faţa confruntării cu Rusia ca furnizor de energie, centrale electrice din Germania funcţionează în prezent pe cărbune şi petrol.

Dialogul Climatic de la Petersberg este programat să aibă loc luni şi marţi. Scholz, alături de alţii, este aşteptat să susţină un discurs acolo, luni. Reuniunea este menită, de asemenea, să pregătească Conferinţa Mondială privind Clima, ce va avea loc în noiembrie, în Egipt.

CITEŞTE ŞI Rusia lui Putin a întrerupt fluxul de gaze prin Nord Stream 1 spre Germania invocând lucrări de mentenanţă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel