Olaf Scholz: Ucraina aparţine Europei, viitorul său este în Uniunea Europeană
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Cancelarul german Olaf Scholz reiterează mesajul de susţinere pentru Ucraina şi transmite că viitorul acestei ţări este în UE. 

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat în Bundestag că, în viitor, Ucraina va merge mână în mână cu Uniunea Europeană şi intenţionează să amintească acest lucru la viitorul summit al Consiliului UE de la Bruxelles, transmite RIA Novosti. Anterior, s-a anunţat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va sosi, joi, la Bruxelles pentru a participa la un summit extraordinar al Uniunii Europene, care se va desfăşura în perioada 9-10 februarie.

"La viitorul Consiliu UE, vom reafirma promisiunea pe care Consiliul a făcut-o ucrainenilor şi ucrainencelor în iunie anul trecut, că Ucraina aparţine Europei, iar viitorul acesteia este în Uniunea Europeană" - a spus Scholz.

Săptămâna trecută, comentând posibila aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, Olaf Scholz a declarat că toate statele care doresc să adere la Uniunea Europeană trebuie să respecte în primul rând criteriile statului de drept, drepturile omului, democraţia şi lupta împotriva corupţiei. Amintim că Volodimir Zelenski a semnat pe 28 februarie anul trecut o cerere de aderare a Ucrainei la UE. Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene la summitul de la Bruxelles din 23 iunie au aprobat acordarea statutului de candidaţi pentru aderarea la uniune Ucrainei şi Republicii Moldova, scrie Rador.

Georgienii, supăraţi că nu au obţinut statutul de candidată la UE

Georgia merita statutul de candidat la aderarea la UE, iar Comisia Europeană însăşi a confirmat acest lucru prin evaluarea finală a chestionarului, a declarat preşedintele Parlamentului georgian, Şalva Papuaşvili, citat postulde televiziune georgian "1TV". Potrivit afirmaţiilor sale, ţara depăşeşte nu doar Republica Moldova, ci şi Bosnia şi Herţegovina.

"Fiecare zi în care nu avem statutul de candidat este o nedreptate faţă de Georgia. Suntem înainte din punct de vedere al punctelor, să zicem, nu numai în comparaţie cu Republica Moldova, ci şi în comparaţie cu Bosnia şi Herţegovina, care a devenit ţară candidată la UE în decembrie. În acest sens, am făcut destul de multe progrese" - a spus Papuaşvili.

După cum a subliniat preşedintele Parlamentului Georgiei, este important ca opoziţia să recunoască faptul că ţara merită statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. El a mai adăugat că, dacă toată lumea va vorbi convingător despre acest lucru, statul va primi un răspuns adecvat din partea UE. Menţionăm că, anterior, membrul Parlamentului georgian, Guram Maciaraşvili, a declarat că aderarea la Uniunea Europeană şi la Alianţa Nord-Atlantică nu este un scop în sine pentru autorităţile georgiene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel