Olaf Scholz, către Putin: "Vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO"
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Olaf Scholz i-a transmis un mesaj lui Vladimir Putin la forumul economic est-german. 

Mișcarea recentă a NATO de a-și consolida granița de est are ca scop descurajarea Rusiei, a declarat duminică cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că alianța va fi pregătită să se apere, dacă este necesar.

Vorbind la Forumul economic est-german la care a participat și prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte, Scholz a spus că Germania a jucat un rol principal în prezența NATO în Țările Baltice la granița cu Rusia, de aproape un deceniu.

„Și pentru că amenințarea din partea Rusiei va continua, noi și alți aliați am decis anul trecut să desfășurăm unități suplimentare în statele baltice și să staționăm permanent acolo o întreagă brigadă în viitor”, a spus Scholz. 

„Dar această întoarcere în politica de securitate este necesară pentru a arăta Rusiei că suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat de teritoriul NATO împotriva atacurilor”.

El a spus că diplomația va avea succes doar dintr-o poziție de forță, adăugând că este absolut esențial ca statele baltice să se poată baza pe deplin pe aliații NATO să-și apere teritoriile în cazul unui atac din partea Rusiei. 

„Și acesta este un mesaj pentru noi. Dar este și un mesaj către Rusia. Credibilitatea acestei promisiuni face, desigur, parte și din calculul Rusiei”.

Vladimir Putin, deranjat de acordul statelor occidentale asupra folosirii armelor pentru lovituri pe teritoriul Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat la începutul acestei săptămâni membrii NATO să nu permită Ucrainei să folosească armele occidentale pe teritoriul Rusiei, după ce mai mulți aliați occidentali au ridicat restricțiile impuse utilizării armelor donate Kievului.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a respins vineri avertismentele, spunând că alianța le-a auzit de multe ori înainte și că autoapărarea nu este o escaladare.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a vorbit inclusiv despre posibilitatea ca țara sa să trimite trupe în Ucraina, pentru a lupta contra Rusiei, dacă Zelenski o va cere. Afirmația sa a stârnit o serie de controverse printre liderii țărilor NATO. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel