Oi și vaci, ÎNGROPATE în zăpadă. Situație DISPERATĂ: Autoritățile NU vor să ne ajute
Furtuna de zăpadă a făcut prăpăd în Munții Cailor, la limita dintre județele Brașov și Prahova, acolo unde se afla o turmă de aproximativ 650 de oi și 50 de vaci. Ciobanii sunt disperați și simt că au fost lăsați în voia sorții fără să îi ajute nimeni.
La o altitudine de 1.400-1.600 de metri, crescătorii se luptă cu nămeții pentru a salva cele circa 700 de suflete de animale blocate în zăpadă și fără hrană. O situație disperată la care niciuna dintre autoritățile statului, dar nici oamenii din satele apropiate nu se par să se sensibilizeze. Oierii sunt singuri și fac eforturi uriașe pentru a croi, cu lopețile, o cale de a coborî oile și vacile de pe munte. Deja, din cele 50 de vaci, numai 30 mai sunt în turmă, restul rătăcindu-se în furtuna de zăpadă.
Între crescătorii de ovine se află și nepotul președintelui Federației Oierilor de Munte, Eugen Gonțea, care a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența că autoritățile nu dau nici un ajutor oamenilor care se luptă cu un strat de peste un metru de zăpadă căzută în ultimele 24 de ore.
"A căzut o zăpadă de azi-noapte până azi-dimineață de un metru și 10 centimetri, nu s-au putut mișca. S-au dus vreo 8-10 băieți să deblocheze situația, nu au reușit. Eu am apelat la instituțiile statului – acum vreo două ore la Jandarmeria Montană, și dânșii spun că nu este o situație de competența lor. Ei știu să ia numai măsuri de represiune a popoluției și de înăbușire a situațiilor politice. Ne-au întrebat dacă oamenii sunt echipați corespunzător, iar de animale nu-i interesează. Pot să moară acolo, să le mănânce lupii, nu le pasă. Dacă oamenii pot să reziste...în țară, în ce stat ne aflăm?!", a declarat Eugen Gonțea.
[citeste si]
"Sunt 24 de ore de când bietele ființe sunt nemâncate", mai spune Gonțea.
Nimeni nu a sărit în ajutorul celor de pe munte: "Unde mai sare lumea?! Cine mai sare în ajutor?! De 27 de ani, toată lumea e axată numai pe bani, tinerii au plecat, nu mai găsești decât bătrâni. Ei sunt la 35 de kilometri de Săcele, vizavi de Ciucaș", scrie Agrointel.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News