Oficialii europeni acuză SUA că au profitat de pe urma războiului. Borrell a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Oficialii UE îl atacă pe Joe Biden din cauza prețurilor vertiginoase ale gazului, vânzărilor de arme și comerțului, deoarece războiul lui Vladimir Putin amenință să distrugă unitatea occidentală.

La nouă luni după invadarea Ucrainei, Vladimir Putin începe să fractureze Occidentul. Înalți oficiali europeni sunt furioși pe administrația lui Joe Biden și acum îi acuză pe americani că fac avere din război, în timp ce țările UE suferă. 

”Adevărul este că, dacă te uiți cu atenție, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, deoarece vând mai mult gaz și la prețuri mai mari și pentru că vând mai multe arme”, a declarat un oficial înalt pentru Politico.

Potrivit Politico, comentariile explozive – susținute în public și în privat de oficiali, diplomați și miniștri din alte părți – urmează furiei crescânde în Europa față de subvențiile americane care amenință să distrugă industria europeană. Kremlinul va saluta probabil otrăvirea atmosferei în rândul aliaților occidentali. 

”Ne aflăm într-adevăr într-un moment istoric”, a spus înalt oficial al UE, argumentând că dubla lovitură a perturbării comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor mari la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a alianței transatlantice. ”America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări ale UE”.

Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene

”Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a spus el într-un interviu acordat publicației Politico.

Cel mai mare punct de tensiune din ultimele săptămâni au fost subvențiile ecologice și taxele lui Biden, despre care Bruxelles-ul spune că îndepărtează în mod nedrept comerțul din UE și amenință că vor distruge industriile europene. În ciuda obiecțiilor formale din partea Europei, Washingtonul nu a dat până acum niciun semn de retragere. 

În același timp, perturbarea cauzată de invazia Ucrainei de către Putin împinge economiile europene în recesiune, cu inflația în creștere și o strângere devastatoare a aprovizionării cu energie care amenință cu întreruperi de curent și raționalizarea în această iarnă. 

Gazul american vândut europenilor la un preț de patru ori mari mare

În timp ce încearcă să-și reducă dependența de energia rusă, țările UE se îndreaptă spre gazul din SUA, dar prețul pe care europenii îl plătesc este de aproape patru ori mai mare decât același cost al combustibilului în America. 

Totul este prea mult pentru oficialii de rang înalt din Bruxelles și alte capitale ale UE. Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că prețurile mari ale gazelor din SUA nu sunt ”prietenoase”, iar ministrul german al Economiei a cerut Washingtonului să dea dovadă de mai multă ”solidaritate” și să contribuie la reducerea costurilor cu energia. 

Frustrările miniștrilor europeni în fața ignoranței americanilor

Miniștrii și diplomații aflați în altă parte a blocului și-au exprimat frustrarea față de modul în care guvernul lui Biden pur și simplu ignoră impactul politicilor sale economice interne asupra aliaților europeni. 

Când liderii UE l-au abordat pe Biden din cauza prețurilor ridicate la gaze din SUA la reuniunea G20 de la Bali de săptămâna trecută, președintele american pur și simplu părea să nu conștientizeze această problemă, potrivit înaltului oficial citat mai sus. Alți oficiali și diplomați UE au fost de acord că ignoranța americanilor cu privire la consecințele pentru Europa este o problemă majoră. 

”Europenii sunt vădit frustrați de lipsa de informații și consultări prealabile”, a spus David Kleimann de la grupul de reflecție Bruegel.

Oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului recunosc riscurile pe care atmosfera din ce în ce mai toxică le va avea pentru alianța occidentală. Cearta este exact ceea ce și-ar dori Putin, au fost de acord diplomații UE și SUA. 

Legea de reducere a inflației (IRA) a lui Biden, temerile europenilor

Disputa din ce în ce mai mare cu privire la Legea de reducere a inflației (IRA) a lui Biden – un pachet uriaș de taxe, climă și asistență medicală – a pus temerile legate de un război comercial transatlantic din nou pe agenda politică. Miniștrii comerțului din UE urmează să discute vineri răspunsul lor, în timp ce oficialii de la Bruxelles elaborează planuri pentru un cufăr de subvenții de război de urgență pentru a salva industriile europene de la colaps. 

”Legea de reducere a inflației este foarte îngrijorătoare”, a declarat ministrul olandez al Comerțului, Liesje Schreinemacher. ”Impactul potențial asupra economiei europene este foarte mare”.

”SUA urmează o agendă internă, care, din păcate, este protecționistă și discriminează aliații americani”, a declarat Tonino Picula, responsabilul Parlamentului European pentru relația transatlantică.

Răspunsul americanilor nu îi convinge pe europeni

Un oficial american a subliniat că stabilirea prețurilor pentru cumpărătorii europeni de gaze reflectă deciziile pieței private și nu este rezultatul vreunei politici sau acțiuni guvernamentale americane. 

”Companiile americane au fost furnizori transparenți și de încredere de gaze naturale în Europa”, a spus oficialul. Capacitatea de export a fost, de asemenea, limitată de un accident din iunie, care a forțat o instalație cheie să se închidă.

În cele mai multe cazuri, a adăugat oficialul, diferența dintre prețurile de export și cele de import nu revine exportatorilor americani de GNL, ci companiilor care revând gazul în UE. Cel mai mare deținător european de contracte de gaze pe termen lung din SUA este TotalEnergies din Franța, de exemplu. 

Nu este un argument nou din partea americană, dar nu pare să-i convingă pe europeni.

”Statele Unite ne vinde gazul cu un efect multiplicator de patru atunci când traversează Atlanticul”, a declarat miercuri comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton. "Desigur că americanii sunt aliații noștri... dar atunci când ceva nu merge bine, este necesar și între aliați să o spună."

Energia mai ieftină a devenit rapid un avantaj competitiv imens și pentru companiile americane. Întreprinderile plănuiesc noi investiții în SUA sau chiar își mută afacerile existente, departe de Europa, în fabrici americane. 

Chiar săptămâna aceasta, multinaționala chimică Solvay a anunțat că alege SUA în locul Europei pentru noi investiții, în cel mai recent dintr-o serie de anunțuri similare din partea giganților industriali cheie din UE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel