Data actualizării:
Data publicării:

Oficiali de top ai așa-zisei republici populare Lugansk au murit într-o explozie puternică. Separatiștii acuză Kievul

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Liderul așa-zisei republici populare Lugansk acuză Ucraina pentru uciderea procurorului general local și a adjunctului său.

Procurorul general al republicii populare Lugansk (LPR), susținută de Rusia, din estul Ucrainei, și adjunctul său au fost uciși când o bombă a explodat în birourile lor, a declarat șeful administrației separatiste.

„În urma unui act terorist, procurorul general al LPR Serghei Gorenko și adjunctul său Ekaterina Steglenko au fost uciși”, a declarat Leonid Pasechnik într-o declarație postată vineri pe aplicația de mesagerie Telegram.

Pasechnik a acuzat Ucraina pentru atac, care, a spus el, „a arătat că regimul de la Kiev a depășit toate limitele posibile”.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea guvernului ucrainean.

Agențiile de presă ruse au raportat anterior o explozie cu bombă în birourile procurorului general, citând oficialii locali și serviciile de urgență.

Ucraina a reușit să contraatace forțele ruse

Joi, Pasechnik a descris o „situație tensionată” pentru Rusia și reprezentanții săi în estul Ucrainei, o parte a teritoriului pe care Rusia l-a scos de sub controlul Kievului de când a invadat vecinul său în urmă cu aproape șapte luni.

La începutul lunii iunie, forțele susținute de Rusia au preluat controlul asupra întregii provincii Luhansk din regiunea Donbas din estul Ucrainei, dar recenta contraofensivă a Kievului a împins luptele mai aproape de granițele LPR revendicate de separatiști.

Ucraina spune că a recucerit aproximativ 8.000 de kilometri pătrați (3.090 de mile pătrate) de teritoriu în această lună, dând o lovitură uriașă armatei ruse și moralului acesteia.

După explozia de vineri, Pasechnik a relansat un apel către cei care locuiesc în LPR, pe care Rusia o recunoaște ca stat independent, să rămână calmi și a spus că autoritățile au situația „sub control”.

Joi, el a recunoscut că forțele ucrainene și-au asigurat „unele succese” în campania lor și au continuat să lanseze atacuri împotriva forțelor ruse de-a lungul întregii linii frontale a conflictului, conform Al Jazeera.

Avertisment de la vârful NATO: Războiul se prelungește, în ciuda victoriilor ucrainene

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri postului de radio BBC, că Ucraina a realizat o contraofensivă foarte eficientă împotriva forţelor ruse, dar asta nu constituie un semnal că se apropie sfârşitul războiului. "Este, desigur, foarte încurajator să vedem că forţele armate ucrainene au fost capabile să recupereze teritoriu şi să lovească de asemenea în spatele liniilor ruseşti", a spus el, adăugând însă: "În acelaşi timp, trebuie să înţelegem că acesta nu este începutul sfârşitului războiului, trebuie să fim pregătiţi pe termen lung", informează Agerpres.

Potrivit Kievului, contraofensiva ucraineană a condus la eliberarea a peste 6.000 de kilometri pătrați din regiunile Harkov și Herson. Este vorba de cel mai usturător eșec al armatei ruse de la retragerea sa din împrejurimile Kievului, în martie. Ministrul rus al Apărării a fost convocat pentru luni în Duma de Stat pentru a da explicații pe seama înfrângerilor suferite recent în Ucraina.

Ucraina a acuzat armata rusă că a atacat infrastructura civilă ca răspuns la ofensiva rapidă din weekend a trupelor ucrainene, care a forțat Rusia să abandoneze principalul său bastion din regiunea Harkov. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a dedicat discursul său de duminică, din ziua de război cu numărul 200, apărătorilor Ucrainei, el mulţumindu-le tuturor celor din armată, de la infanterie până la forţele aeriene, forţele navale şi serviciile de informaţii. Ucraina a recucerit mai mult de 3.000 de km pătrați de la începutul lunii septembrie. Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că forțele ucrainene au recuperat 6.000 km pătrați din teritoriul capturat de Rusia de la începutul lunii (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel