Ofertă refuzată pentru zăcământul de gaze din Marea Neagră: ”Turcia e destul de capabilă să extragă gazul independent”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Suki Lee/ Pexels
Fotografie de la Suki Lee/ Pexels
Zăcământul de gaze din Marea Neagră descoperit de turci ridică rezervele de gaze offshore la 710 miliarde de metri cubi, ceea ce ar echivala cu aproximativ 1 trilion de dolari pe piața globală.

Citând surse, ziarul turc Sabah a raportat duminică că Turcia a respins o ofertă a unui gigant global al energiei, fără a da însă nume, de a exploata un zăcământ masiv de gaze în Marea Neagră. Oferta  vine după ce țara a descoperit un zăcământ de gaze în Marea Neagră în 2020 - numit Sakarya - cu rezerve estimate la 540 de miliarde de metri cubi, potrivit Almayadeen.

Cu un alt zăcământ de gaze descoperit alături de Sakarya, rezervele de gaze offshore se ridică la 710 miliarde de metri cubi, ceea ce ar echivala cu aproximativ 1 trilion de dolari pe piața globală.

Sabah a mai raportat că mai multe țări precum Marea Britanie, SUA și Canada și-au arătat deja interesul pentru cooperarea în domeniul gazelor. Cu toate acestea, unul dintre giganții energetici mondiali, care ”domină sectorul energetic global”, a oferit jumătate din valoarea de piață în numerar în schimbul descoperirii actuale.

Potrivit ziarului, gigantul energetic căuta să extragă și să vândă gazul natural găsit în Marea Neagră în colaborare cu Turcia, dar oficialii din managementul energetic au transmis ziarului că oferta a fost refuzată. Motivul invocat a fost că Turcia a asigurat că este suficient de capabilă și împuternicită să extragă și să vândă gazul independent. 

În ianuarie 2022, ministrul Energiei, Fatih Donmez, a declarat că Turcia intenționează să construiască un hub energetic în portul Filyos. Anadolu, agenția de presă de stat a Turciei, l-a citat spunând: ”După ce această instalație va fi conectată la rețea, gazul din Marea Neagră va fi folosit în toată Turcia. Poporul Turciei și statul vor beneficia de ele”.

Potrivit ministrului turc al Energiei, capacitatea operațională inițială a uzinei de procesare ar fi de 10 milioane de metri cubi pe zi, crescând în timp la 40 de milioane de metri cubi pe zi. El a mai prezis că zona industrială va deveni cea mai mare din Europa.

În decembrie, Erdogan a anunțat că în zăcământul Caycuma-1 din Marea Neagră a fost descoperit un nou zăcământ de gaze cu o rezervă de 58 de miliarde de metri cubi.

Turcia, care are rezerve limitate de petrol și gaze, se bazează în mare măsură pe importurile din Rusia, Azerbaidjan și Iran, precum și pe gaze naturale lichefiate din Qatar, Statele Unite, Nigeria și Algeria. 

Anul trecut, a importat 48,1 miliarde de metri cubi de gaz, în creștere cu 6% față de anul precedent, din care o treime provenind din Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel