Data actualizării:
Data publicării:

Ofensiva Israelului din Sud va pune civilii palestinieni în prima linie; riscuri însemnate și pentru IDF (anchetă Reuters)

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

O ofensivă militară israeliană în zona dens populată din sudul Fâșiei Gaza, așteptată în zilele următoare, s-ar putea dovedi mai complicată decât operațiunea sa terestră din nord, generând probabilitate crescută de victime atât printre civili, cât și în rândurile militarilor, au declarat pentru Reuters o sursă de securitate israeliană de rang înalt și doi foști oficiali importanți.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a indicat, vineri, că operațiunea militară împotriva Hamasului va avansa în sudul Fâșiei Gaza, fără a oferi vreun indiciu despre momentul exact. O serie de bombardamente, joi, în sudul Fâșiei Gaza, în jurul orașului Khan Younis, a stârnit temeri printre palestinienii evacuați și adăpostiți acolo că ofensiva militară anticipată este iminentă.

Sute de mii de palestinieni au fugit către sudul enclavei în ultimele săptămâni, după ce Israelul le-a cerut să părăsească nordul. Acum, mulți sunt speriați după ce joi au fost distribuite pliante în zona Khan Younis, care îi îndemnau să se mute din nou, de data aceasta spre vest.

"Ne-au cerut, nouă, cetățenilor din Gaza, să mergem în sud. Am mers în sud. Acum ne cer să plecăm. Unde să mergem?" a declarat Atya Abu Jab, în afara cortului, unde familia sa, care a fugit din Gaza City, trăiește acum.

Pliantele distribuite în zonele din jurul Khan Younis au fost distribuite înainte de bombardamentele intense, pe un model similar cu cele care a precedat declanșarea asaltului terestru israelian acum trei săptămâni.

Sâmbătă, Israelul a emis un avertisment nou pentru palestinienii din Khan Younis - să se mute din zona de foc și să se apropie de ajutoarele umanitare, înainte de continuarea raidurilor aeriene.

Giora Eiland, fost șef al Consiliului de Securitate Națională al Israelului, a declarat că o campanie terestră ar putea dura trei sau patru săptămâni pentru a reduce rezistența Hamasului în sud, unde se concentrează acum conducerea sa.

"Una dintre situațiile mai dificile este simplul fapt că majoritatea locuitorilor Fâșiei Gaza sunt concentrați în sud," a spus el pentru Reuters. "Probabil vor exista mai multe victime civile... Dar acest lucru nu ne va descuraja să avansăm."

Costul civil crescut al ofensivei a stârnit deja proteste în întreagul Orient Mijlociu și printre națiunile occidentale, inclusiv cea mai apropiată aliată a Israelului, America.

Autoritățile sanitare din Gaza spun că până acum au fost ucise peste 12.000 de persoane în campania Israelului, lansată în replică unui atac al grupului militant palestinian Hamas, care administrează Fâșia Gaza, la 7 octombrie. Luptătorii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat aproximativ 240 de ostatici în raidul lor, potrivit guvernului israelian.

Un oficial american de rang înalt a declarat Reuters că, având în vedere densitatea populației din sud, o campanie israeliană acolo ar pune mai puțin accent pe atacurile aeriene și mai mult pe forțele terestre, afirmații în concordanță cu evaluările surselor israeliene.

Oficialul american a afirmat, de asemenea, că Israelul nu are altă opțiune decât să lanseze o ofensivă în sud dacă vrea să învingă Hamasul - obiectivul declarat al campaniei.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt militar șef al Israelului, a declarat vineri în cadrul unei informări regulate că o ofensivă extinsă va continua atunci când forțele armate vor considera că este cel mai potrivit moment.

"Suntem hotărâți să ne desfășurăm operațiunea. Se va întâmpla oriunde există Hamas, inclusiv în sudul Gaza", a declarat Hagari, fără a oferi detalii suplimentare.

SUA cer cordoane americane

Washingtonul a susținut campania Israelului de a anihila Hamasul, dar, fără a cere un armistițiu, a susținut nevoia unor opriri temporare pentru a permite ajutorul pentru cele 2,3 milioane de persoane din Gaza și a declarat că deja au fost prea multe decese civile.

"Am purtat discuții cu ei pentru a sublinia că, pe măsură ce continuă să se gândească la operațiuni militare extinse sau la operațiuni terestre în alte părți din Gaza, trebuie să se asigure că există... coridoare umanitare pentru civili," a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, joi, jurnaliștilor.

Israelul afirmă că face tot ce poate pentru a minimiza victimele civile în operațiunile sale militare, deși premierul Benjamin Netanyahu a recunoscut, joi, că aceste eforturi nu au fost "de succes", numind orice deces civil o tragedie.

Cu palestinienii acum efectiv încolțiți, etapa a doua a campaniei militare a Israelului este plină de riscuri chiar mai mari decât în prima tranșă. Organizația Națiunilor Unite estimează, pe baza cifrelor palestiniene, că aproximativ 400.000 de civili evacuați s-au mutat spre sud.

Sursa israeliană de securitate de rang înalt a declarat că se așteaptă ca luptele din sud să fie mai grele și mai intense, cu un număr mai mare de victime de ambele părți.

În Khan Younis, Ahmed, în vârstă de 23 de ani, a spus că mulți luptători Hamas - cunoscuți sub titulatura de „rezistență” - au supraviețuit asaltului din nord. "Ei (israelienii) vor să vină în sud? O pot face, dar rezistența va lupta înapoi pentru că nimeni nu își întâmpină cu bucurie ocupanții," a spus el.

Evaluând câștigurile Israelului până acum, Eiland a declarat că IDF-ul s-a ocupat de "aproximativ 50%" din capacitatea militară a Hamasului.

Dar oficialii Hamas din afara Fâșiei Gaza - care, dată cu colapsul comunicațiilor în interiorul enclavei, sunt acum principala voce al grupului islamist - insistă că Hamas este departe de ajunge o forță epuizată.

"Rezistența consideră că este încă la începutul operațiunilor de confruntare cu ocupanții," a declarat Osama Hamdan, un oficial al Hamasului cu sediul la Beirut, agenției de știri iraniene IRNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel