Occupy Wall-Street! Asemănări şi deosebiri faţă de Flower Power şi Mai '68, cele mai ample proteste din secolul trecut
În anii 60, America era zguduită de mitingurile generației Flower Power. Parisul a fost incendiat în mai 1968, după ce studenții au ridicat baricade în centrul orașului, iar muncitorii s-au alăturat protestelor. Ce asemănări și deosebiri sunt între aceste manifestări și Occupy Wall-Street (Ocupaţi Wall Street), revolta împotriva sistemului bancar, la care suntem chemați pe 15 octombrie ? Decanul facultăţii de Istorie din Bucureşti, Vlad Nistor, susţine că principala asemănare este faptul că tinerii sunt iniţiatorii revoltei. Însă, dacă atunci revoltele aveau la bază nemulţumiri ideologice, astăzi cauza este pur economică, iar miza este dizolvarea sistemului bancar mondial.
"Ar fi două diferenţe majore: în anii 60 exista un climat ideologic pentru astfel de mişcări şi o predispoziţie a societăţii occidentale, mai ales a părţii tinere, către asemenea mişcări. Astăzi nu mai există. Iar a doua diferenţă: astăzi există un substrat economic social şi economic total viciat. Asemănarea cu anii 60 este faptul că mişcările sunt iniţiate de tineri, de studenţi. Mai precis lumea este cu adevărat într-o criză, într-o criză fără precedent pe care am început-o mai ales pentru faptul că ni s-a tot repetat „Vai în ce criză suntem!", susţine Vlad Nistor.
"La revoltele de atunci era contestată o ideologie, acum se contestă sistemul financiar, care ne-a pus pe butuci. În Franţa, mişcarea din mai 1968 este prioritar o mişcare intelectuală şi o mişcare studenţească. În SUA, se contesta războiul din Vietnam, nu a fost o mişcare intelectuală. Astăzi se contestă sistemul financiar mondial, pentru asta au ocupat Wall-Street".
Vlad Nistor a mai precizat că revoltele de azi ar putea fi doar începutul unor mişcări mai ample. "Astăzi nu ştiu dacă mişcările vor schimba în mod real ceva. Lucrurile se vor schimba de la sine pentru că lucrurile se vor prăbuşi singure. Iar fiinţele umane care vor ataca nu vor fi din Occident, ci din Orient. Eu am o obsesie africană. Există tot timpul această posibilitate să aibă loc un mare exod al africanilor, de foame", a mai completat prof. Nistor.
Isotricul a dat ca exemplu negativ al acestei crize Marea Britanie. "În actualul context care a generat criza, Marea Britanie este un exemplu, pentru că această ţară nu produce nimic. Circa 60% din PIB se face din tranzacţii financiare, este o ţară care de fapt nu există. Ei vând iluzii, hârtii.", conchide acesta.
Citeşte şi:
Ocupaţi Wall Street: Cele 7 revendicări ale mişcării care a atras sindictele de partea ei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News