Oboseala, semn de insuficienţă cardiacă
Frecvenţa bătăilor inimii poate prezice lungimea vieţii. Cel mai mediatizat caz al unui pacient cu insuficienţă cardiacă a fost al marelui poet Adrian Păunescu. Ce trebuie să știe un pacient care suferă de această boală? Aflăm de la profesorul Cezar Macarie, cardiolog la Institutul Inimii „C.C. Iliescu“, din Capitală.
Cercetătorii au descoperit o legătură între numărul de contracţii cardiace pe minut şi speranţa de viaţă a diferitelor mamifere. Şoarecele, cu 600 de bătăi pe minut, trăieşte numai doi ani, în vreme ce balena sau elefantul, având o frecvenţă de 20 de ori mai mică au o speranţă de viaţă corespunzător crescută.
Omul este singura specie care nu se încadrează în această ecuaţie, având, teoretic, o speranţă de viaţă de 100 de ani, la un puls de 60 de bătăi pe minut.
În România, circa 400.000 de persoane au insuficienţă cardiacă, iar jumătate din pacienţi mor în 4 ani de la diagnostic.
Insificiența cardiacă este considerată mai gravă decât cancerul de colon, la bărbaţi, sau cel de sân, la femei. O frecvenţă cardiacă peste 70 duce la o rată a decesului de peste 35%. Bolile coronariene, cum ar fi cardiopatia ischemică, suferințele valvulare și afecțiunile miocardului duc la insuficiența cordului. O mare parte dintre aceste cazuri rămân ignorate, avertizează prof. Macarie. Oamenii care observă o scădere a capacității lor de efort ar trebui să meargă la medic. ”Nu ar trebui să punem totul pe seama vârstei, spune prof. Macarie. Când observăm că nu mai putem urca scările, așa cum făceam până în urmă cu un an, sau că obosim ușor, e bine să ne adresăm unui doctor”.
Citeşte şi:
By-pass sau stent, ce alegi când ai probleme cu inima. TOP 10 cauze de deces in România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News