Data publicării:

Obișnuiești să bei alcool cu măsură și crezi că e sănătos? Un nou studiu răstoarnă concepțiile despre benficiile acestuia

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Studiile care sugerează că alcoolul vă poate fi bun dacă e consumat cu moderație – și chiar vă poate prelungi viața – se pot baza pe metode de cercetare greșite, potrivit unei echipe de oameni de știință care s-au hotărât să clarifice această concepție greșită omniprezentă.

Psihologul Tim Stockwell și epidemiologul Jinhui Zhao, ambii de la Universitatea Victoria din Canada, au condus cel mai recent studiu pentru a verifica dacă afirmația că alcoolul băut cu moderație e benefic se susține, scrie Science Alert.

Meta-analiza lor verifică încrucișat 107 studii științifice care au investigat asocierea dintre consumul de alcool și riscul de deces din orice cauză. Această matrice include date despre un total de 4.838.825 de participanți și 425.564 de decese înregistrate.

Ei au împărțit studiile în funcție de calitate, pentru comparație, pentru a arăta unde părtinirea ar fi putut duce la constatări neconcludente.

Studiile „de înaltă calitate” au fost definite ca acelea în care vârsta medie a cohortei a fost de 55 de ani sau mai tânără, în care urmărirea s-a extins dincolo de vârsta de 55 de ani și în care foștii băutori sau ocazionali au fost excluși din grupul de referință.

Riscul este ca persoanele afectate de consumul de alcool pe termen lung, care au renunțat din motive de sănătate, să poată fi incluse în grupul de control, chiar dacă nu sunt reprezentative ale abstinenței de lungă durată.

Ce a constatat studiul?

Meta-analiza a confirmat că riscul relativ mediu de deces din orice cauză a fost mult mai mare în rândul băutorilor cu volum redus (adică, „moderați”), în studiile pe care Stockwell și echipa le consideră „de înaltă calitate” pe mai multe criterii.

„Pur și simplu nu există un nivel complet „sigur” de băut”, spune Stockwell.

Studiile de înaltă calitate i-au inclus pe cei care nu au fost afectați de părtinirea celor care fac abstinență în grupul de referință, dar și pe cei care au folosit cohorte mai tinere; care a exclus participanții bolnavi, au evaluat mai puțin de 30 de zile de consum de alcool, nu au controlat statutul de fumat și nu au controlat statutul socioeconomic.

Studiile de calitate inferioară, cele cu participanți mai în vârstă și care nu făceau distincție între foștii băutori și cei care se abțineau pe viață, au descoperit cercetătorii, au fost cele care leagă consumul de alcool de longevitate.

Studiile asupra alcoolului și mortalității controlează adesea fumatul, deoarece este legat atât de consumul de alcool, cât și de o mortalitate mai mare. Dar fumatul ar putea influența și modul în care alcoolul afectează sănătatea. 

Unele studii au constatat că nu există un risc mai scăzut de mortalitate pentru băutorii cu volum mic atunci când țin cont de fumat. Stockwell și Zhao sugerează că cercetările viitoare ar trebui să clarifice dacă ajustarea pentru fumat sugerează în mod fals că consumul moderat de alcool este benefic.

Autorii notează că relația dintre statutul socioeconomic (SES) și mortalitatea legată de alcool necesită, de asemenea, un studiu suplimentar. Un studiu din 2023 a constatat că consumul ridicat de alcool a crescut riscul de mortalitate la persoanele cu SSE scăzut, mai puțin la persoanele cu SSE mediu și deloc la persoanele cu SSE ridicat.

„Dacă te uiți la cele mai slabe studii”, spune Stockwell, „acolo vezi beneficiile pentru sănătate”.

„Prezentul studiu este un răspuns la criticile conform cărora ar fi trebuit să excludem studiile din meta-analiză care nu îndeplineau criteriile de calitate pre-înregistrate”, scriu autorii, referindu-se la criticile oamenilor de știință ISFAR publicate la începutul acestui an.

Directorii ISFAR sunt fostul farmacolog clinic Creina Stockley și cercetătorul în nutriție Henk Hendriks, care au primit granturi, finanțare și consultanță plătită de la o varietate de organisme din industria alcoolului, deși nu este clar de unde provine finanțarea ISFAR.

Echipa lui Stockwell a dezvăluit, de asemenea, că a primit finanțare anterioară de cercetare de la „monopolurile guvernamentale de alcool”, precum și sprijin de călătorie de la IOGT-NTO, o organizație non-profit care pledează împotriva consumului de alcool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel