Obiceiuri strămoşeşti de Sfântă Maria Mare la târgul de la ASAS
Peste 30 de producători din toate zonele ţări îi invită pe bucureşteni, de sâmbătă până duminică, să petreacă după obiceiuri strămoşeşti, cu bucate tradiţionale, sărbătoarea Sfântă Maria Mare, la o nouă ediţie a „Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale“, din parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
„De Sfântă Maria Mare, fetele purtau o plantă numită Năvalnic, care avea puterea să aducă peţitorii, aşa îmi povestea bunica. De aceea, voi dărui tuturor domnişoarelor care vor să îşi găsească alesul o ramură de Năvalnic. Sunt obiceiuri frumoase, iar la noi în târg ne dorim, prin tot ce facem, să ţinem trează conştiinţa rădăcinilor şi credinţei noastre. De aceea, producătorii vin cu struguri, cu faguri de miere, cu prune, pentru ca bucureştenii să poată împărţi la biserică, după slujbă. Mai mult, în lada de zestre a bunicii, bucureştenii vor găsi icoane pictate pe sticlă şi pe lemn, cruciuliţe de lemn, daruri ce le pot face persoanelor importante din viaţa fiecăruia“, a precizat Daniela Popa, manager Media Link Business, organizatorul târgului.
Povestea Năvalnicului va fi povestită şi repovestită de Rodica Ţiplea, gospodină din Maramureş, care, pe lângă prăjituri şi bucate 'de-ţi lasă gura apă', ştie si tradiţiile. Tot de la ea, bucureştenii pot cumpăra sarmale cu păsat, prăjituri de post, dar şi tradiţionala plăcintă cu urdă.
Maramureşencele aduc prăjituri tradiţionale - foi cu mere, prăjitură caramel, cu nucă de cocos, doboş, bezele Sarah Bernhardt, salam de biscuiţi, prăjitură cu mac, dar şi alte surprize.
Produse tradiţionale tătăreşti - Suberek, Pide şi Baclava - vor fi aduse la 'Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale' de Lucia Irescu, din Medgidia.
Producătorii din Olt vă vor aduce struguri, prune, lubeniţe (pepeni verzi) de Scărişoara şi legume proaspăt culese - roşii, castraveţi, vinete, dovlecei, ardei gras din soiuri româneşti tradiţionale, dar şi soiuri hibrid adaptate solului şi climei din sudul ţării. Şi ce ar putea fi mai apetisant decât o roşie-ciocolată, soi hibrid adaptat familia Vasile, ingineri horticoli din Scărişoara, care au decis să-şi lucreze singuri pământul. Tot la standul producătorilor din Scărişoara, vizitatorii vor găsi caise şi piersici.
De la producătorii din Maramureş, bucureştenii pot cumpăra miere, fagure, propolis, dar şi dulceţuri şi siropuri naturale preparate în casă. Producătorii aduc mierea de salcâm, una dintre cele mai premiate produse româneşti pe plan internaţional, de mană, de rapiţă, zmeur, floarea soarelui, de tei, de castan.
Domeniile Dealul Mare şi Institutul de Cercetări pentru Viticultură şi Vinificaţie Valea Călugărească cu o experienţă de peste 50 de ani în producerea vinurilor albe şi roşii, va prezenta o bogată ofertă de Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Fetească neagră, Merlot, Sauvignon, Pinot gris, Fetească albă, Fetească regală, Riesling.
Sucurile naturale de mere de la 'Vital', un produs din Ardeal, de la Bacia, (Hunedoara) vor fi prezente şi la această ediţie a Târgului. Bucureştenii pot cumpăra o gamă largă de sortimente de brânză de la Ion Poponeci din Şirnia, Dorin Trişcă, Vasile Muşetescu, Cristian Spârchez şi Nicolae Arieşanu toţi din Bran, judeţul Braşov.
Galeria Dulceţurilor 2011 s-a îmbogăţit cu dulceaţă de nuci verzi, de cireşe amare, de căpşuni, de ceapă roşie sau chiar de piper alb. Nu lipsesc siropurile - de brad, de păpădie, de căpşuni, vişine, cireşe albe sau negre.
Toate bunătăţile sunt făcute de gospodari din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea.
Conform obicieiului târgului, Irina Stanca Mustea, absolventă a Facultăţii de Biologie din Bucureşti, îi invită pe bucureşteni la o lecţie deschisă 'despre plante sănătoase pentru organism'. La această ediţie ea vă v-a destăinui secretele unei plante pentru femei - o plantă ce înfloreşte vara- Creţişoara, sau din traducere germană "Veşmântul Maicii Domnului", plantă a iubirii, tămăduitoare şi protectoare a căsătoriei şi naşterii.
sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News