Obiceiuri de Crăciun în Laponia. Moșul se numește „Joulupukki“, iar la masă se mănâncă ciolan de porc
Finlandezii cred că Moș Crăciun sau Tatăl Crăciun locuiește în partea de nord a Finlandei numită Korvatunturi (sau Laponia), la nord de Cercul polar polar.
Oameni din toată lumea îi trimit scrisori lui Moș Crăciun în Finlanda. Există un mare parc tematic turistic numit „Țara Crăciunului” în nordul Finlandei, aproape de locul unde se spune că trăiește Tatăl Crăciun.
Moș Crăciun este asociat cu Joulupukki, simbol păgân
În Finlanda, Moș Crăciun ar putea fi cunoscut și sub numele de Joulupukki (Capra de Crăciun), un simbol păgân, o capră Yule care era înspăimântătoare și cerea oamenilor cadouri. Cu timpul, capra a devenit cadoul și apoi Moșul a preluat obligația de oferire a cadourilor, dar numele de Joulupukki a fost încă păstrat în Finlanda. Joulupukki (Moș Crăciun) lasă cadouri lângă brad, dar, oamenilor care au fost răi, le lasă o pungă de cărbune.
Toată lumea încearcă să fie acasă de Crăciun, inclusiv pescarii care încearcă să își aducă bărcile în port până pe 21 decembrie, de Sfântul Toma. Animalelor li se oferă propriul Crăciun în Finlanda, fermierii agățând un snop de grâu pe un copac pentru a fi mâncat și ciocănit de păsări. Nucile sunt, de asemenea, agățate pe ramurile copacilor. În ajunul Crăciunului sau cu o zi înainte, pomii de Crăciun sunt cumpărați din piețe, iar vânzătorilor le place să negocieze prețul.
Ajunul de Crăciun în Finlanda
Ajunul Crăciunului este foarte special. Este un obicei tradițional să se mănânce orez și să se bea suc de fructe de prune la micul dejun. Ulterior, se cumpără bradul (dacă nu a fost deja cumpărat) și este decorat. La prânz, „mesajul de Crăciun” este transmisă la radio și TV de către primarul orașului Turku.
Deoarece se întunecă foarte repede în majoritatea părților din Finlanda în preajma Crăciunului (aproximativ la ora 15.00), este un obicei tradițional să se meargă la cimitire și să se viziteze mormintele membrilor familiei. Unele cimitire sunt enorme și polițiștii sunt de datorie să gestioneze traficul. Lumânările din felinare suspendate sunt lăsate în jurul mormântului, adesea merg mulți membri ai familiei. Întregul cimitir este luminat cu felinare strălucitoare.
Masa de Crăciun în patra Moșului
Masa principală de Crăciun se ia seara devreme. Lutefish (peștele alb uscat) este un produs tradițional, dar nu este atât de obișnuit în zilele noastre. Masa principală este reprezentată un ciolan de porc servit cu piure de cartofi copți în cutii de scoarță de mesteacăn. Vasele care conțin diferite legume, inclusiv rutabaga, morcov și cartofi sunt, de asemenea, frecvente. Somonul este, de asemenea, foarte popular și unii oameni prepară și curcan. Desertul este reprezentat de budinca de orez mâncată cu gem de prune condimentat. O migdală este ascunsă în budincă. Oricine va găsi migdalele va avea noroc în anul următor.
După masă, Joulupukki (Moș Crăciun) poate vizita casa! Când vine cu sacul, întreabă dacă locuiesc acolo copii. Apoi întreabă dacă au fost cuminți tot timpul anului. Când li se oferă cadourile, întreaga familie se adună pentru a urmări deschiderea acestora. Ulterior, se merge la somn, dar unora le place să stea treji toată noaptea pentru a vedea cum ajunge ziua de Crăciun.
Ziua de Crăciun este mult mai liniștită, familiile petrecând de obicei acasă. De asemenea, schiatul este popular în această perioadă, dar și patinajul dacă lacul sau râul sunt înghețate, potrivit WhyChristmass.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News