Data actualizării:
Data publicării:

Oana Stancu a învins. Proiectul care va schimba multe vieţi - EXCLUSIV

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Oana Stancu Zamfir a ieșit învingătoare din bătălia vieții ei. Jurnalista de la Antena 3 s-a confruntat cu trombofilia, o problemă de sănătate care ar fi putut să o împiedice să devină mamă. Acum, Oana Stancu Zamfir își strânge Victoria în brațe, iar lupta ei a devenit lupta tuturor femeilor.

De acum înainte, dacă viitoarele mămici vor avea probleme cu sarcina, vor putea să facă teste pentru trombofilie și alte boli hematologice la Spitalul Universitar București. 

"A început proiectul care va schimba multe vieţi! În urmă cu un an şi jumătate se năştea Măriuca. Victoria! Binecuvântarea lui Dumnezeu, mângâierea Lui! Mi-am promis atunci că lupta mea va fi lupta pentru toate femeile în situaţia mea. Să ştie în primul rând că există trombofilie şi, în al doilea rând, să ajungem că testele genetice care o depistează să fie decontate de Casa de Asigurări pentru că sunt extrem de scumpe.

(w670) Victoria M

                                            (Maria Victoria, fetița Oanei Stancu Zamfir)

Sunt multe femei care nu ţin sarcini şi nu ştiu de ce! Sunt prea mulţi copii născuţi prematur din cauza acestei boli. Şi sunt prea mulţi copii care se duc înainte să vadă lumina din cauza acestei boli! Iar ea poate fi învinsă! Totul e să ştiţi că o aveţi! Şi aici au făcut minuni DIN NOU oamenii care mi-au salvat şi mie viaţa şi copilul: doamna conferenţiar dr. Monica Cîrstoiu, doamna profesor dr. Ana Maria Vlădăreanu, doamna doctor Adriana Dan de la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Proiectul pe care l-au întocmit şi care a primit o finanţare de 2.000.000 de euro de la Guvernul Norvegiei (cu ajutorul miniştrilor Bănicioiu şi Teodorovici) este funcţional deja, aparatură pentru testele genetice a fost cumpărată (nu mai e nevoie să le faceţi la clinici private şi să le trimită în Germania şi să coste milioane bune), iar până acum sunt deja două sute de femei însărcinate ajutate de acest proiect. Toate datele le găsiţi aici: http://1910.ro/index.php/.../31/programul-proiectului-ro19-10/ Să va dea Dumnezeu Mariuci că a mea!", a fost mesajul transmis de Oana Stancu Zamfir.

Povestea Oanei Stancu Zamfir

Povestea Oanei Stancu Zamfir le-a ajutat și pe alte femei să devină mame. Jurnalista de la Antena 3, contactată de DC News, a dat mai multe detalii despre lupta care va schimba viața multor oameni.

"Atâta timp cât ai informații, poți învinge! Toate femeile trebuie să știe că aceste boli de sânge afectează un număr foarte mare de oameni. Studiile arată că 40% din oameni au incidențe trombofilice, adică mutația MTHFR afectează 40% din populație. Ca atare, este important să ajungem să o depistăm, să știm că o avem. În momentul în care ajungem să știm că o avem, lupta este victorioasă, dar pentru asta testele sunt foarte scumpe. Proiectul meu personal înseamnă să aflăm care este incidența acestor boli în România și să ajungem ca testele să fie decontate de Casa de Asigurări. Proiectul este doar un început. Se referă la femeile care sunt însărcinate. Scopul meu este să ajungem dincolo de asta: să ajungem chiar și la bărbați. Sunt multe femei care nu ajung să fie însărcinate din cauza bolilor de sânge. Sunt bărbați care fac accidente vasculare și nu știu de ce. Iată cauza...", ne-a spus jurnalista.

"După ce am devoalat povestea mea în emisiunea lui Mihai Gâdea, când împlineam 28 de săptămâni de sarcină, femeile au aflat ce problemă am și uite că au căutat să vadă și ele de ce nu țin sarcini. Marea mea bucurie este că am deja vești bune din partea unor astfel de mămici care au cerut ele să vadă dacă au trombofilie sau nu. Nu reușeau să țină sarcini, iar acum au copii. Este un lucru absolut incredibil. Am văzut un copil apărut pe lume pentru că mămica lui a aflat de trombofilie, s-a testat, a găsit cauza și a putut să țină sarcina", ne-a mai povestit Oana Stancu Zamfir.

O lecția de viață la ușa doctoriței Monica Cîrstoiu

Jurnalista ne-a zis că îi mulțumește lui Dumnezeu pentru că i-a întâlnit pe medicii care au ajutat-o în bătălia cu boala.

"Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am dat peste o echipă extraordinară de medici de la Spitalul Universitar. Să stai o zi la ușa doctoriței Monica Cîrstoiu este o lecție de viață incredibilă. Cât de multe cazuri sunt și cum această doamnă doctor reușește să le ducă pe aproape toate la vestea cea bună, este extraordinar!", a conchis jurnalista.

[citeste si]

DETALIILE despre proiectul care se adresează tuturor femeilor gravide le găsiți în rândurile de mai jos:

Departamentul de monitorizare a gravidei trombofilice cu risc obstetrical crescut

Activitatea proiectului se va desfășura începând cu data de 15 septembrie 2015 și se adresează tuturor femeilor gravide. Pentru a fi incluse în program pacientele trebuie să respecte următoarele criterii:

  • să fie gravide
  • să se încadreze între 13-50 ani (pacientele sub 18 ani se vor prezenta cu tutore)
  • pacientele necesită o formă de prezentare în spital (internare continuă, internare de zi, etc).


Pentru internare de zi pacientele au nevoie de urmatoarele documente:

  • bilet de trimitere de la medicul de familie / medic specialist ambulator către Obstetrică, eliberat în ultima lună (conform regulamentului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate),
  • adeverință de salariat actualizată,
  • card național de sănătate activat,
  • buletin de identitate,
  • să figureze asigurată în SIU (conform regulamentului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate).

Program:

7:30 – 8:00, de luni până vineri (cu excepția zilelor libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale): recoltarea de sânge de la pacientele internate clasic în SUUB.

7:30 – 8:00, de luni până vineri (cu excepția zilelor libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale): efectuarea internărilor de zi.

8:00 – 10:30: în ordinea sosirii pacientelor, se vor efectua evaluarea obstetricală și recoltarea de probe biologice, precum și semnarea consimțământului pentru efectuarea acestor investigații.

11:00 – 12:30: eliberarea rezultatelor analizelor și evaluare hematologică. Pacientele vor reveni, conform progrămarii, în termen de 7 zile pentru ridicarea rezultatului analizelor, ele putând beneficia între orele 11.00 – 12:30 de consult hematologic. Rezultatele testelor genetice nu vor fi disponibile în perioada imediat următoare datei de 15 septembrie.

13:00-15:00 – Se pot obține informații privind înrolarea în proiect și se pot realiza programări la telefonul registraturii proiectului (021.601.25.49), începând cu data de 15 septembrie 2015. Telefonul va fi funcțional numai între orele 13.00 – 15.00, de luni până vineri, în zilele lucrătoare (cu excepția zilelor libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale). Nu se vor efectua consultații și nu se vor oferi informații medicale la acest telefon, personalul distribuit pentru a efectua programări fiind specializat în registratură / informatică.

Pentru desfășurarea în condiții optime a acestui program, având în vedere complexitatea investigațiilor și a patologiei gravidei cu trombofilie, există un număr limitat de programări: 10-15 paciente pe zi. Programul RO19.10 implică servicii interdisciplinare – obstetrică, hematologie, medicină de laborator, neonatologie, biologie moleculară, medicină internă (nefrologie, diabetologie, cardiologie, pneumologie, gastroenterologie, neurologie, endocrinologie etc), neurochirurgie, chirurgie plastică, chirurgie generală, chirurgie vasculară pentru situațiile de patologie asociată. Pot aparea decalări în program în funcție de urgențele medicale din spital, acestea având prioritate față de cazurile cronice. (SURSA)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel