Oana Lungescu, purtător de cuvânt NATO: Secretarul general se va retrage în octombrie 2023. Nu va solicita un nou mandat
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Mandatul secretarului general NATO nu va fi prelungit și se va încheia în octombrie 2023, a declarat Oana Lungescu, purtătoare de cuvânt a Alianței.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, îşi va încheia mandatul în acest an, în luna octombrie, după cum este planificat, a declarat o purtătoare de cuvânt a Alianţei, după ce un ziar german a scris că se pregăteşte o nouă prelungire a mandatului lui Stoltenberg.

"Mandatul secretarului general Jens Stoltenberg a fost prelungit de trei ori, acesta aflându-se în funcţie de aproape nouă ani, în total", a declarat sâmbătă seara purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. "Mandatul secretarului general se încheie în luna octombrie a acestui an, iar el nu intenţionează să solicite o nouă prelungire a mandatului său".

Anterior, ziarul "Welt am Sonntag" a scris că mandatul lui Stoltenberg ar urma să fie prelungit din nou, întrucât Alianţa caută să menţină stabilitatea pe durata războiului din Ucraina. Stoltenberg - economist de profesie şi fost lider al Partidului Muncii din Norvegia - a primit o prelungire a mandatului în fruntea NATO în 2022. El a fost prim-ministru al Norvegiei între 2000 şi 2001 şi în perioada 2005 - 2013, înainte de a deveni secretar general al NATO, în anul următor. De asemenea, a îndeplinit funcţiile de ministru de finanţe şi al energiei.

Potrivit publicației germane citate, membrii Alianţei ar fi vrut să îi ofere lui Stoltenberg ocazia de a prezida summitul aniversar, de 75 de ani, al NATO, la Washington, în aprilie 2024. De asemenea, el s-ar putea afla în postura de a deveni preşedinte al Băncii Mondiale, la expirarea mandatului lui David Malpass, în jurul aceleiaşi date, potrivit "Welt am Sonntag".

Nu a fost luată nicio decizie cu privire la persoana care îi va urma în funcţie lui Stoltenberg, însă printre candidaţii de frunte pentru acest post se numără premierul spaniol, Pedro Sanchez şi ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, potrivit Reuters, citată de Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel