Data publicării:
Oana Bulai, invitație la Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou de la Târgu Neamț
Oana Bulai, deputat PSD de Neamț, are o invitație pentru locuitorii județului Neamț de a participa la Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou de la Târgu Neamț.
Dragii mei,
Pe final de an, la Târgu Neamț, sunt adunate la un loc cele mai frumoase tradiții și obiceiuri. Pe 31 decembrie străzile orașului vor fi animate de Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou la care vor participa grupuri de urători și colindători din toată zona.
Mă bucur că tradiția acestui festival este continuată de președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, și de Daniel Harpa, primarul orașului Târgu Neamț. Este important să menţinem vii obiceiurile românești, muzica și portul popular.
Așadar, dacă vreți să petreceți românește finalul de an, vă recomand să vizitați Târgu Neamț și să luați parte la festival, este invitația deputatului PSD de Neamț, Oana Bulai.
Festivalul ar putea deveni unul național
Evenimentul a început să se desfăşoare în mod organizat în urma unei hotărîri adoptate de Consiliul Local în decembrie 2012. Înainte nu se cheltuia mai nimic şi nu se făceau mari eforturi pentru organizare, mizîndu-se pe faptul că mascaţii din zonă aveau oricum obiceiul să se adune pe 2 ianuarie în centrul oraşului.
Anul acesta, manifestarea va începe cu parada formaţiilor prin centrul oraşului, apoi va urma evoluţia acestora pe scena în aer liber.
După dezbaterile juriului, vor fi acordate premii cîştigătorilor, pentru cea mai bună reprezentare(ansambluri/grupuri), datini şi obiceiuri(solişti) şi cea mai bună mască. Fondurile pentru festival vor fi asigurate de la bugetul primăriei, respectiv al judeţului. La ediţiile trecute, printre cei mai vîrstnici concurenţi se numărau membrii Plugului de la Humuleşti, unul dintre cele mai apreciate grupuri de urători din zonă.
Acesta este format din gospodari îmbrăcaţi în costum popular, care îşi spun urătura de lîngă plugul tras de boi, folosindu-se de dobe, bucium, fluier, bici, toate instrumentele necesare ca să iasă o urătură autentică, aşa cum era şi în vremea copilăriei lui Ion Creangă. La una dintre ediţiile anterioare, Sergiu Dascălu, instructorul Ansamblului de copii Poieniţa şi director al Căminului Cultural de la Vorona-Botoşani, era de părere că publicul numeros ,,cere” ca festivalul să fie de o amploare mai mare:
,,Cred că este unul dintre cele mai mari festivaluri, dar ca şi public, nu neapărat ca şi formaţii participante. Ar trebui să capete o şi mai mare amploare, avînd în vedere publicul spectator. Festivalul ar putea fi unul naţional. Organizatorii pot să invite din Maramureş, din Ardeal, din alte părţi ale ţării. Oricum aici este vatra tradiţiilor, la noi, în Moldova, cu Neamţ, Suceava, Botoşani, Bacău”, a declarat primarul Daniel Harpa pe contul său de socializare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News