Oana Bulai: 110 ani de la nașterea lui Sergiu Celibidache
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
În ziua împlinirii a o sută de ani de la nașterea muzicianului, în piața ce îi poartă numele, din municipiul Roman, a fost dezvelit un bust al artistului.
În ziua împlinirii a o sută de ani de la nașterea muzicianului, în piața ce îi poartă numele, din municipiul Roman, a fost dezvelit un bust al artistului.
Oana Bulai, deputatul PSD de Roman, readuce în memoria românilor aniversarea a 110 ani de la nașterea  lui Sergiu Celibidache.

"110 de ani de la naşterea magicianului baghetei, a romașcanului nostru, Sergiu Celibidache.

Un român de geniu, un om extraordinar, un profesionist desăvârșit, un artist fără egal! Maestrul Celibidache a pus Romanul pe harta artistică a României și a lumii.

Marele dirijor a iluminat, prin muzică, veacul care s-a scurs. Alături de momentele sale de geniu, ne rămân cuvintele marelui maestru.

"Dacă un fermier cântă dimineața, face muzică pură. Nu-i pasă de nimic, nici de versuri, nici de note. Lui îi pasă doar cât de frumoasă e dimineața asta. Aici se află cea mai mare profunzime a artei" - Sergiu Celibidache", a scris Oana Bulai, marți,  pe Facebook.

Născut la 28 iunie, 1911, la Roman, tatăl său, Demostene, fiind de origine greacă (Celibidaki), născut în județul Covurlui (Galați), a fost ofițer de cavalerie, prefect al Iașului, și, începând cu 1922, ajutor de primar al aceluiași oraș. Mama sa, Maria, născută Brăteanu, în Roman, a fost profesoară de chimie. La șase luni de la nașterea sa, familia Celibidache se mută la Iași. La vârsta de 4 ani, Sergiu Celibidache începe sa cânte la pian. A studiat matematica, filosofia și muzicaîn Iași, iar după despărțirea de familia sa își continuă studiile la București și Paris.

În 1936 pleacă la Berlin unde studiază la Academia de Muzică, având ca profesori pe Walter Gmeindl și Heinz Tiessen (compoziție), Fritz Stein (arta dirijatului). În același timp audiază cursurile de filosofie ale lui Eduard Spranger (psihologie) și Nicolai Hartmann (metafizică).

Dirijor pro tempore al Orchestrei Filarmonice din Berlin

În 1945 devine dirijor pro tempore al faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin, întrucât directorul acesteia, Wilhelm Furtwängler, fusese suspendat din funcție, fiind suspectat de a fi colaborat cu regimul nazist. Până în 1952, când Furtwängler, reabilitat, redevine șef al orchestrei, Celibidache dirijează peste 400 concerte cu orchestra filarmonică din Berlin, impunându-se ca personalitate muzicală de o excepțională exigență artistică, totuși nu totdeauna comod ca stil de dirijare pentru componenții orchestrei dirijate.

Suferă o mare deziluzie când aceștia, în 1954, îl aleg pe Herbert von Karajan dirijor pe viață, ca succesor al lui Furtwängler. Nu a mai revenit la pupitrul Filarmonicii din Berlin decât peste 40 de ani, la invitația personală a lui Richard von Weizsäcker, președintelui de atunci al Germaniei, ocazie cu care a dirijat Simfonia a 7-a a lui Anton Bruckner.

Pentru un timp, nu mai are o funcție permanentă, fiind invitat cu regularitate la pupitrul unor renumite orchestre simfonice din America de Sud și europene

În 1979 primește funcția de director muzical general al orașului München și de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oraș. Sub conducerea sa, Filarmonica din München devine una din cele mai bune orchestre simfonice din lume.

Cu soția Ioana, o pictoriță română au avut un fiu, Serge Ioan Celibidachi.

A murit la 14 august 1996, la reședința sa, o moară veche din comuna La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret (la 100 de kilometri de Paris). A fost îngropat în micuțul cimitir din localitate. (Sursa Wikipedia)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel