Oana Băluță: Olivia Steer știe ce face. Ticăloșia nu trece cu usturoi și ceapă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto imagini Facebook Oana Băluță - Olivia Steer
foto imagini Facebook Oana Băluță - Olivia Steer
Prof. univ. Oana Băluță a reacționat după ”exemplul” pe care-l propune Olivia Steer pe Facebook, de a ignora prevenția. 

”Prevenția nu ține de o lună anume. Nici ticăloșia. Iar cea din urmă nu trece cu usturoi și ceapă. Îi spun ticăloșie, nu prostie, fiindcă Olivia Steer știe ce face. Gestul ei prin care spune că nu sunt necesare mamografiile ori testul Papanicolau este unul ticălos prin intenția lui și consecințele anticipate. Femeile care s-au confruntat cu boala știu asta. La fel și familiile femeilor care au pierdut lupta cu cancerul. Noi, oamenii, construim tot felul de convenții sau înțelegeri tacite. De exemplu, octombrie este Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar. Nu cred că strică aceste campanii ori mesaje din partea unor profesioniști în domeniu ori comunicate de supraviețuitoarele cancerului de sân ori al celui de col uterin. Ce strică însă este să nu ai politici, strategii, resurse financiare care să adreseze prevenția, screeningul mamar ori cel de col uterin unde România este în topul deceselor. Da, fac ecografie mamară fiindcă așa mi-a recomandat medicul, o fac anual. Iar după 40 de ani, protocolul spune că introduci și mamografia. Da, iar frica are un gust metalic și te paralizează. Am trecut prin asta și eu, și alte femei. Doar că examinarea sânului și a colului uterin îți permit să previi, iar prevenția poate să vină și cu liniște și cu salvarea unei vieți. Viața ta. Viața unor femei dragi ție. Viața unor femei, punct.” a scris Oana Băluță,  conferențiar universitar și activistă pentru drepturile femeilor, pe Facebook. 

Olivia Steer și exemplul pe care vrea să-l dea: fără prevenție, doar rawvegan

Pe Facebook a scris și Olivia Steer. S-a dat exemplu. ”A venit din nou acea perioadă specială a anului, când iar nu îmi fac mamografie, nici test Papanicolau, nici nu port fundițe roz. #de_14_ani #nici_mie_nu_mi_e_frica” a scris Olivia Steer, pe rețeaua socială. Sunt persoane care i-au răspuns ”nici eu” și sunt 1.500 de reacții la acest mesaj, nu toate pozitive, dar 1.500, ceea ce înseamnă că mesajul Oliviei Steer, prin care se mândrește că nu ia nicio măsură preventivă recomandată (aș zice obligatorie) pentru sănătatea oricărei femei, a ajuns la mult mai multe persoane. 

Astăzi, ea scrie: ”Tot mai mulți inteligenți și rafinați intelectuali ori personalități de zeamă mă întreabă cum mă pot suporta în halul ăsta de sănătoasă, fără să dau, de atîta amar de vreme, vreun șfanț pe medici, analize și medicamente. Ce să le zic? Sînt blocată în proiect. Csf? Ncsf! #rawvegandiet #rules#awsome45”. 

Mesajul Oliviei Steer este cu atât mai ciudat cu cât are o pierdere dureroasă în propria familie, cauzată tocmai de cancer. 

Vezi și: Europarlamentarul Ramona Strugariu: ”Olivia Steer, un pericol și o amenințare.” Cancerul ucide mii de femei din România, anual

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel