Data publicării:

Oamenii etichetați drept „urâți” în adolescență tind să trăiască mai puțin, potrivit unui studiu

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Dacă ai fost luat peste picior în adolescență din cauza aspectului fizic se estimează că vei trăi mai puțin, spun cercetătorii. Stima de sine are legătură directă cu longevitatea, arată studiile.

Un studiu recent, publicat în revista Social Science & Medicine, arată că elevii de liceu considerați neatractivi au un risc mai mare de a trăi mai puțin în comparație cu cei percepuți ca fiind mai atrăgători. Cercetarea, efectuată de specialiști de la Universitatea de Stat din Arizona și Universitatea din Texas, Austin, a urmărit evoluția a peste 8.300 de liceeni din Wisconsin, monitorizându-i de-a lungul vieții, până la bătrânețe sau deces.

Pornind de la fotografiile din anuarul școlar, un grup de evaluatori independenți a notat atractivitatea participanților, iar cercetătorii au analizat ulterior cum aceste evaluări se corelează cu durata de viață a subiecților. Rezultatele studiului au relevat că persoanele considerate cel mai puțin atractive în perioada liceului au avut, în medie, o durată de viață mai scurtă: bărbații au trăit cu un an mai puțin, iar femeile cu doi ani mai puțin, scrie Futurism. Surprinzător, cercetarea nu a identificat diferențe semnificative în ratele de mortalitate între persoanele foarte atractive și cele cu un aspect mediu, sugerând că avantajul frumuseții nu influențează semnificativ durata de viață, ci doar într-o măsură neglijabilă dar totuși existentă.

Contează atât de mult fizicul?

Cercetătorii sugerează că atractivitatea poate influența stratificarea socială, deoarece persoanele cu o frumusețe mai puțin convențională ar putea întâmpina dificultăți în obținerea locurilor de muncă și în formarea de relații sociale valoroase.

Studiile anterioare au arătat că persoanele atractive sunt adesea percepute ca fiind mai de încredere și au mai mult de câștigat în viață. În acest context, profesorul Connor M. Sheehan, autorul principal al studiului, evidențiază rolul pe care atractivitatea îl joacă în perpetuarea inegalităților sociale. Experimentul de mai sus subliniază impactul real al aspectului fizic asupra vieții sociale și bunăstării indivizilor, evidențiind, totodată, creșterea popularității chirurgiei estetice ca mijloc prin care oamenii încearcă să obțină avantajele asociate unei aparențe atractive.

Încrederea în sine, secretul longevității

Stima de sine ridicată poate contribui la o viață mai lungă. Cercetările sugerează că persoanele cu o stimă de sine "sănătoasă" tind să aibă un stil de viață mai echilibrat, relații sociale mai solide și o capacitate mai mare de a face față stresului, toate acestea fiind factori care pot influența pozitiv sănătatea și longevitatea.

O stimă de sine ridicată este adesea asociată cu o sănătate mentală mai bună, reducerea riscului de depresie și anxietate și cu un sistem imunitar mai stabil. Persoanele care se simt bine în pielea lor sunt, de asemenea, mai predispuse să adopte comportamente sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice regulate, alimentația echilibrată și evitarea obiceiurilor nocive cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool. În plus, încrederea în propria persoană poate încuraja individul să caute sprijin social și să dezvolte relații interpersonale care contribuie la bunăstare emoțională și fizică. Aceste aspecte, la rândul lor, sunt legate de o longevitate crescută. Așadar, o stima de sine ridicată nu doar că îmbunătățește calitatea vieții, dar poate și prelungi durata acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel