Oamenii de știință vor să aducă la viață un mamut. S-au strâns 15 milioane de dolari
Oamenii de știință de la Harvard au început clonarea unui mamut lânos.
Aducerea la viață a creaturilor dispărute este esența vieții science fiction. În cel mai atrăgător scenariu al genului, gândiți-vă la Jurassic Park și la mulțimea de dinozauri.
Cu toate acestea, progresele în genetică fac din resuscitarea animalelor pierdute o perspectivă tangibilă. Oamenii de știință au clonat deja animale pe cale de dispariție și pot secvenția ADN extras din oase și carcase ale animalelor dispărute de mult timp.
Geneticienii, de la George Church School din cadrul Harvard Medical, își propun să readucă la viață mamutul lânos, care a dispărut în urmă cu 4.000 de ani, imaginându-și un viitor în care gigantul epocii glaciare este readus în habitatul său natural.
Investiție de 15 milioane de dolari
Eforturile au obținut un impuls major luni, prin anunțul unei investiții de 15 milioane de dolari. Susținătorii spun că aducerea înapoi a mamutului într-o formă modificată ar putea ajuta la refacerea fragilului ecosistem al tundrei arctice, la combaterea crizei climatice și la conservarea elefantului asiatic pe cale de dispariție, cu care mamutul lânos este înrudit. Cu toate acestea, este un plan îndrăzneț plin de probleme etice.
Scopul nu este doar clonarea unui mamut - ADN-ul pe care oamenii de știință au reușit să-l extragă din mamutul lânos rămâne înghețat în permafrost, deoarece este mult prea fragmentat și degradat - ci crearea, prin ingineria genetică, a unui hibrid viu, elefant-mamut, care ar fi vizual asemănător cu înaintașul său dispărut.
„Scopul nostru este să avem primii viței în următorii patru până la șase ani”, a declarat antreprenorul de tehnologie Ben Lamm, care, împreună cu Church, a cofondat Colossal, o companie de științe și genetică pentru a sprijini proiectul.
Și dihorul american a fost clonat
Conform BBC, nașterea dihorului, numit Elizabeth Ann, a fost anunțată de Serviciul american pentru sălbăticie și pescuit, devenind prima dată în istoria SUA când o specie pe cale de dispariție este clonată. Oamenii de știință sunt de părere că clona va ajuta să sporească fondul genetic al populației.
„Chiar dacă cercetarea este una preliminară, este prima clonare a unei specii pe cale de dispariție nativă în America de Nord, oferind o unealtă promițătoare pentru a continua eforturile de a conserva dihorul cu picior negru”, a transmis Noreen Walsh din cadrul Serviciului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News