Oamenii de știință descoperă o legătură "profundă" între Pământ și Marte, care datează de 2,4 milioane de ani
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Deși Marte se află la 140 de milioane de kilometri distanță de Pământ, oamenii de știință au descoperit o legătură între cele două planete îndepărtate.

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au descoperit un ciclu de vârtejuri gigantice în adâncurile planetei noastre, vechi de 2,4 milioane de ani.

Circulația intensă subacvatică a fost legată de interacțiunile gravitaționale dintre Marte și Pământ, Planeta Roșie trăgând-o pe a noastră mai aproape de Soare la fiecare câteva milioane de ani.

Sinergia dintre cele două lumi este, de asemenea, suficientă pentru a avea un impact asupra climei Pământului - s-a constatat că în timpul ciclurilor se produce o creștere a energiei solare și o vreme mai caldă.

Noul studiu este primul care descoperă că o altă planetă are un impact asupra Pământului

Echipa a forat 370 de găuri în adâncurile oceanelor din întreaga lume pentru a analiza sedimentele din fundul mării.

Probele au arătat cicluri de slăbire și întărire, ceea ce indică faptul că în adâncuri are loc o circulație viguroasă.

Autoarea principală, Dr. Adriana Dutkiewicz, a declarat că ea și echipa sa au fost surprinse să descopere semne ale acestor cicluri în sedimente, marcând astfel prima dovadă găsită în datele geologice.

"Există un singur mod de a le explica: acestea sunt legate de ciclurile din interacțiunile dintre Marte și Pământ în jurul Soarelui", a continuat ea.

Interacțiunea dintre cele două planete se numește 'rezonanță', adică atunci când o pereche de obiecte care orbitează se trag unul pe cealalt folosind împingerea și tragerea gravitațională.

Studiile anterioare au presupus că Jupiter și Saturn s-au născut tot din cauza mișcării.

Atracția gravitațională a Lunii provoacă mareele oceanice, dar noul studiu este primul care descoperă că o altă planetă are un impact asupra Pământului.

Pentru planeta noastră, lucrul acesta se concretizează în perioade de radiații solare mai mari și o climă mai caldă în cicluri de 2,4 milioane de ani, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel